Kako ste zadovoljni z uvodom v sezono, ki je celo najboljši v vaši karieri?

Celo malo sem presenečen sam nad seboj. Dober začetek je navdih za nadaljevanje sezone. V glavi ni bilo prevelike zmede, umirjeno sem stopnjeval svoje skoke in vedel, kaj moram narediti za dolg skok. Finalni skok je bil že zelo blizu popolnosti in takšnih se nadejam vso sezono. Zdaj grem v Skandinavijo mirno pogledat, če imajo tam kaj prave zime, saj tukaj stojimo na pesku in v blatu.

V katerih elementih smučarskih skokov ste boljši, kot ste bili v lanski sanjski sezoni?

Ne vem še točno. Kar se je zgodilo v lanski zimi, je že daleč za menoj, zato težko delam kakršne koli primerjave.

Vaš moto je, če ni garanja na treningih, tudi ni užitkov na tekmah.

Za vsakim uspehom je vedno veliko garanja, da je potem užitek velik. Ta je tudi kratek, a zato toliko bolj sladek.

Ali ste izračunali, koliko kilogramov uteži dvignete na enem treningu poleti, ko je poudarek na nabiranju telesne moči?

Nismo delali izračunov. Ko so bili treningi najbolj zahtevni, sem z lahkoto dvignil za 160 kilogramov uteži, več pa nisem poskušal, da ne bi prišlo do poškodbe. Običajno na enem treningu, ko dvigujemo uteži, naredim štiri ponovitve.

Kako visoko pa sonožno skočite v višino?

Ko smo na stadionu, so ovire visoke 110 centimetrov. V seriji je tri treba preskočiti eno za drugo. Meni gre dobro od nog.

Znani ste tudi po tem, da poleti pomagate družini, zato se usedete na traktor ali vzamete žago in sekiro ter greste v gozd, da pripravite drva za zimo.

Letos sem odločno premalo časa doma, da bi se ukvarjal s tovrstnimi aktivnostmi. Oče me ni mogel poslati v gozd, ker sem imel veliko drugih obveznosti.

Kako ob slavi ostanete običajen človek, ki nima zvezdniških muh?

Ne vem. Okrog sebe moraš imeti prave ljudi, da te prizemljijo, če se preveč dvigneš. Moj ritem in način življenja sta takšna, da sem vseskozi v pogonu in nimam časa, da bi se ukvarjal s tovrstnimi stvarmi.

Ali vas prizemljijo člani družine, prijatelji, trenerji?

Tisti, ki me mora.

Kako se odklopite, da 24 ur ne razmišljate le o skokih?

Odklop je odvisen od tega, kako se znajdeš. Ena izmed možnosti je, da poiščem dober film ali se zamotim s kakšno drugo dejavnostjo. Pri meni je idealen scenarij za odklop, da vzamem predvajalnik glasbe in grem teč. Dobro se preznojim in prečistim glavo.

Kako se spopadate s stresom favorita?

Več stvari počneš, manj premišljuješ le o eni stvari in se lažje zbereš, ko je najbolj potrebno.

Znani ste po tem, da zelo zaupate trenerjem.

Zaupam jim. Če se pojavi dvom, se vsi skupaj temeljito pogovorimo. Skoki so šport, v katerem je treba stoodstotno zaupati trenerju. Trener ti lahko nekaj govori, potem pa delaš drugače, ker misliš, da je tako prav. Ko pride uspeh, ne veš, zakaj se je zgodil. Ali zato, ker je tako odločili trener, ali zato, ker si ubral svojo pot. Enako velja tudi za neuspeh.

Po uspehih ste prvo ime reprezentance. Ali ste tudi največja avtoriteta v ekipi ali le eden med enakimi?

Smo demokratični. Vsak pove tisto, kar je potrebno. Imamo načelo, da kdor prej pride, prej melje.

Kdaj boste začeli osvajati zlate kolajne na svetovnih prvenstvih ali olimpijskih igrah ter zmagali v skupnem seštevku svetovnega pokala?

Ne vem. Ko bom tako dober, da uženem konkurenco, ki pa je zelo huda. Sanjam ta dan. Upam, da se bo zgodilo čim prej.

V dosedanji karieri ste napredovali vsako sezono. Ali kdaj pomislite na to, da bo prišla sezona, ko se bo napredek ustavil in boste padli v krizo?

Vsaka sezona je lahko neuspešna. Takšen scenarij imam vseskozi v glavi. Nevarnost neuspeha je zame najboljši motiv, da trdo treniraš tudi takrat, ko ti ne gre povsem po željah in imaš težave z motivacijo. Če nisem najbolj motiviran, me k bolj zavzetemu delu podžge spoznanje, da imam ob sebi vedno 50 skakalcev, ki me lahko prehitijo.

Zase pravite, da ste za 22-letnega fanta zaslužili že veliko denarja. Kako gledate na denar?

Denar je nujno zlo, da človek lahko živi. Ker ga imam za zdaj dovolj, z denarjem nisem obremenjen.

Ali ste dobili ponudbe ljudi, ki bi vam svetovali, kam vložiti zaslužen denar?

Vse ponudbe sem zavrnil in se rešil tovrstnih nadlegovalcev.

Za športne zvezdnike je značilno, da imajo menedžerje. Ali ga imate tudi vi?

Ne, ker ga ne potrebujem, saj od njega ne bi imel velike koristi. Zame je najpomembneje, da imam dobrega tiskovnega predstavnika Tomija Trbovca. Če bi želel imeti še kakšnega sponzorja več, to pomeni le še več obveznosti, meni pa že zdaj zmanjkuje časa. Kaj mi bo menedžer, če nimam velike koristi.

Morda bi vam koristil menedžer prav zdaj, ko še vedno nimate podpisanih pogodb s Smučarsko zvezo Slovenije?

Če nekdo pritiska nate in ti hoče vzeti tisto, kar je najbolj pomembno, je vseeno, če se pogovarja menedžer ali jaz kar sam. Doslej še nisem spoznal menedžerja, ki bi mi lahko zaupal, ampak predvsem takšne, ki gledajo le na denar.

Neradi govorite o bratih Cenetu in Domu, ki lepo napredujeta in sta tudi že reprezentanta.

Tudi Anže Lanišek, ki je enako star kot Cene, je član novega vala, ki prihaja v ospredje. Prav tako je povezan z menoj in reprezentanco, Cene in Domen pa sta zraven še po sorodstveni liniji. Veliko jima ne morem pomagati. Če me vprašata, jima dam kakšen nasvet. Upam, da jima ne težim preveč s tem, kaj morata narediti. Tudi sam nočem, da meni drugi težijo preveč.