Prebivalce romantičnega mesta na vodi zelo moti neprestan hrup prtljage na kolesih, ki jo za seboj vlečejo številni turisti. Teh je vsako leto okoli 27 milijonov, znajdejo pa se povsod – v majhnih tlakovanih ulicah in na številnih mostovih po mestu.

Nezadovoljstvo Benečanov je pripeljalo tako daleč, da so mestne oblasti pripravile predlog, po katerem bi prihodnje leto vsakdo, ki ne bi imel »tihih« koles iz gume (ali česa podobnega), plačal 500 evrov denarne kazni. Druga možnost je, seveda, da turisti svoje kovčke nosijo, ne pa vlečejo za seboj. Če bi prepoved sprejeli, bi se ta nanašala tudi na delavce z vozički, ki dostavljalo lokalnim trgovinam in podjetjem, domnevno pa ne tudi na lokalne prebivalce.

»Pravilo smo oblikovali kot odziv na pritožbe številnih prebivalcev zaradi hrupa, ki ga dan in noč povzročajo vozički in kovčki. V zakonu imamo namreč tudi zvočno onesnaževanje, kar ves ta hrup tudi je,« so v mestnem svetu zapisali v izjavi za javnost. Poleg tega so prepričani, da bi z oblazinjenimi kolesci zavarovali starodavne tlakovce.

Oblasti zanikajo

A lokalne oblasti so medtem že zanikale načrte za prepoved. »Želim odločno zanikati, da je občina Benetke kdajkoli razmišljala o prepovedi kovčkov na kolescih v zgodovinskem centru,« je zatrdil beneški prefekt Vittorio Zappalorto. Po njegovih besedah so mestne oblasti le razmišljale o uvedbi obvezne rabe kolesc, napolnjenih z zrakom, za vozičke za prevoz blaga.

Priznal pa je, da kovčki na kolescih predstavljajo problem. Zato je izrazil upanje, da bo proizvajalce kovčkov razprava, ki so jo sicer sprožile »lažne informacije«, spodbudila k razvoju proizvodov, ki bodo manj škodljivi za beneške pločnike.