Zdravniki v bolnišnici Addenbrooke v Cambridgeu so v možganih moškega opazili čudne vzorce in odkrili centimetrskega črva. V prvem odkritem primeru v Veliki Britaniji se je parazit uspel prevrtati iz ene strani možganov na drugo. Na inštitutu Wellcome Trust Sanger v Cambridgeu so ugotovili, da gre za parazita z latinskim imenom Spirometra erinaceieuropaei.

Črv lahko zraste do 1,5 metra

Bolnik je sicer že leta 2008 zdravnikom zatrjeval, da je nekaj narobe, saj je trpel za glavoboli, imel epileptične napade, spominske prebliske in zaznaval čudne vonjave. Preden so ugotovili pravi razlog, je prestal teste najrazličnejših bolezni, od sifilisa do virusa HIV in tuberkuloze. Vsi so se izkazali za negativne. Leta 2012 so parazita odstranili.

Od leta 1953 je bilo ugotovljenih le 300 takšnih primerov pri ljudeh, od tega le dva v Evropi. Parazitskega črva običajno najdemo pri dvoživkah in rakih na Kitajskem, okuži lahko mačke in pse ter zraste do 1,5 metra v dolžino. Tudi na Kitajskem, kjer je najbolj pogost, je bilo od leta 1882 pri človeku odkritih le 1000 primerov.

Okužba z vodo ali mesom

Nesrečni bolnik, ki je sicer kitajskega rodu, živi pa v Veliki Britaniji, je črva najverjetneje staknil na obisku pri domačih, ki jih redno obiskuje. Kako je parazit prišel v njegove možgane, sicer z gotovostjo ne more trditi nihče, verjetno pa se je tja naselil z okuženim mesom ali vodo. »V Veliki Britaniji nismo pričakovali, da se bomo srečali z okužbo te vrste, a potovanja po vsem svetu pomenijo tudi, da se bodo težave, ki so sicer značilne za en del sveta, pojavljale tudi drugod,« je dejala dr. Effrossyni Gkrania-Klotsas, ena od zdravnikov, ki so sodelovali pri zdravljenju. Zdaj znanstveniki upajo, da bodo lahko o parazitu po študiji njegove DNK izvedeli kaj več.

Raziskovalka dr. Hayley Bennett upa, da bodo izsledki v prihodnosti pomagali, da bodo parazita lahko našli prej. »Črv je precej skrivnosten, ne vemo dosti o tem, niti koga in kako lahko okuži. Vemo pa, da so ljudje redki naključni gostitelji,« je dejala.