Skoraj 600 kilogramov jabolk so včeraj porabili v fužinskem domu starejših občanov. Nekaj manj kot 150 kilogramov so jih stanovalci ob pomoči zaposlenih v domu in učencev tretjega razreda sostrske osnovne šole skrbno naribali ter z njimi napolnili na tanko razvaljano testo za jabolčni zavitek. Preostanek so stisnili v sok, s katerim so nato poplaknili sveže pečen posladek. A priprave na tradicionalni dogodek, že četrti Štrudlfest, na katerem so skušali stanovalci doma preseči lanski rekord, ko so »štrudlju« namerili kar 9,73 metra, so se začele že veliko pred tem, ko so zavitek spekli in so lahko prvi sladkosnedi zapičili vilice v hrustljavo in še vročo sladico.

Presegli lanski rekord

»Že dan prej se nas je zbralo nekaj, ki smo sodelovali pri izdelavi 'ribežnov', prilagojenih za tiste, ki pri delu zaradi bolezni ali poškodbe ne morejo uporabljati obeh rok. Sestavili smo večje ogrodje, ki se lahko pritrdi na mizo. Jaz sem brusil les, kolega je zabijal žeblje, ki ogrodje držijo skupaj,« je strgalnik, s katerim lahko jabolka ribajo s pomočjo le ene roke, opisal Milan Pavšič. Ljubljančan je v domu na Fužinah že sedem mesecev in je z veseljem priskočil na pomoč pri izdelovanju strgalnikov kot tudi peki zavitka. »Rad imam jabolčni zavitek in mislim, da je zelo priljubljena sladica. Da je dober, veliko pripomoreta predvsem pravo testo in ustrezen okus jabolk,« je dodal Pavšič.

Medtem so pridni pari rok ob ritmih harmonike in napevih poskočnih slovenskih pesmi naribali še zadnja jabolka. Za dolgo vrsto miz se je zbralo več deset stanovalcev doma, med katere so se pomešali tudi osnovnošolci. Skrbno in previdno so poprijeli za prt, na katerem je počivalo na tanko razvaljano testo, obloženo s kupčki jabolk, in ga počasi zvili. »Kaj mislite, nam je uspelo?« je zbrane k ugibanju, ali je zavitek daljši od 9,73 metra in s tem presežen tudi lanski rekord, pozval delovni terapevt v fužinskem domu Matija Puškarič. »10,23 metra. 11,75! Je več ali manj? 11,70! Več kot 11,48 metra!« je odmevalo po jedilnici, dokler vsakoletni merilec jabolčnega zavitka vendarle ni razkril do tedaj skrbno varovane skrivnosti: »10,84 metra!«

Medgeneracijsko sodelovanje

Čeprav se rezultat ne bo vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov, bo ostal v spominu vsem sodelujočim in zadovoljstvo ob dosežku zato ni bilo nič manjše. »Malo sva prepevali ob zvokih harmonike, malo ribali jabolka, pa tudi pri zvijanju sva pomagali,« sta bili zadovoljni nasmejani Štefka in Erna. Zatrdili sta, da priprava tako dolgega zavitka ni nič zahtevnejša od priprave običajnega. »Paziti je treba le, da se testo ne strga,« sta opozorili in se strinjali, da je tisti, ki ga pripravijo babice, še vedno najboljši. »Tako pravi tudi moj vnuk. Kuha že odlično, to znanje sem mu predala, zdaj pa me je prosil, da ga v kratkem naučim še speči zavitek. Sama imam rada tudi skutnega, višnjev pa mi ni dober,« je dejala Štefka.

»Pogosto organiziramo dogodke, ki so našim stanovalcem blizu, in peka jabolčnega zavitka to zagotovo je,« je odločitev za Štrudlfest pojasnil Puškarič in pozdravil sodelovanje osnovnošolcev iz Sostrega, ki so se letos priključili projektu. »Veselje do dela tako prenašamo še na mlajše generacije,« je prepričan. Pri pripravi zavitka je včeraj rokave zavihalo tudi 17 tretješolcev, med katerimi se je večina v peki preizkusila prvič. »Na začetku je bilo nekaj okornosti pri uporabi nožev in strgalnikov, saj je bilo za nekatere to nekaj novega, a je bilo zato veselje proti koncu, ko so se naučili tehnike, toliko večje. Po vzdušju in nasmeških na obrazu sodeč so učenci na medgeneracijskem druženju dobili dragocene izkušnje,« je bila na učence ponosna učiteljica razrednega pouka Maša Dvornik Rački.