Slovenski festival vin že 17 let ostaja zvest svojim ciljem, najpomembnejša pa sta primerna predstavitev vinarjev in vin ter izobraževanje o vinu. Vsako leto dodajajo tudi izbor izobraževalnih delavnic, na katerih lahko obiskovalci spoznajo vino iz različnih zornih kotov, tako skozi oči vinogradnika in vinarja, strokovnjakov, znanstvenikov ko tudi vinskih kraljic, sommelierjev in izjemnih poznavalcev.

Novost letošnjega festivala je ocenjevanje, pri katerem bodo odločali obiskovalci. Izbor najbolj všečnega vina bodo objavili med vsemi oddanimi glasovi v štirih kategorijah: belo suho, rdeče suho, sladko in peneče vino.

Letos so za obiskovalce pripravili šest brezplačnih delavnic. Prvi termin je namenjen strokovnemu posvetu na temo mladi vinarji in njihova prihodnost, druga dva termina pa sta namenjena vinskim kraljicam, ki bodo predstavila svoja kraljičina vina, in izjemnim portovcem, ki jih bo obiskovalcem približala vinska poznavateljica Majda Debevc.

Drugi dan festivala je namenjen ženskim predavateljicam - prva bo Vanja Mramor, ki bo z vini Taste me obiskovalcem odkrila vinčkovo šifro, drugi termin dneva bodo zasedle vinske kraljice, zaključek dneva in festivala pa bo pripadel priznani sommelierki Miri Šemič.

Rdeča nit letošnjega festivala kulinarike so Okusi Ljubljane, najnovejši projekta Turizma Ljubljana. Projekt želi zagotoviti večjo zastopanost značilnih ljubljanskih jedi v ponudbi slovenske prestolnice, njihovo sodobno pripravo in močnejšo promocijo. Projekt združuje številne z ljubljanskimi jedmi obarvane kulinarične projekte, prireditve in dogodke.

V gledališču okusov se predstavili znani kuharski mojstri, poznane ljubljanske gostilne in restavracije pa bodo svojo vizijo jedi predstavile v galeriji okusov. Poleg že do sedaj uveljavljenih visokih in srednjih šol gostinske smeri bodo videnje kuhanja predstavili tudi najmlajši - osnovnošolci, ki sodelujejo v projektu Kuhna pa to.