Seja izvršilnega odbora (IO) Smučarske zveze Slovenije (SZS) se je redko v svoji zgodovini začela tako burno kot včeraj v prostorih v Podutiku. Pred najzanimivejšo točko dnevnega reda o reševanju krize alpskega smučanja so »bombe« od začetka padale z vseh strani. Zelo močna je bila uvodna, saj je šele dan pred včerajšnjo sejo prišlo na dan, da smučarski skakalci nimajo podpisanih pogodb s SZS, njihova sezona pa se s treningom začenja že jutri v Nemčiji.

Srečko Barbič, predsednik zbora in odbora za biatlon, je opozoril, da ima SZS dvojna merila, da je biatlonce in alpske smučarje še pred kratkim »metala iz avtov«, ko so se odpravljali na trening brez pogodb. Z argumenti ga je močno podprl soimenjak Medven, ki se je hkrati spraševal, kdo bo nosil odgovornost, če se skakalcem na poti na tekmo zgodi kakšna nesreča. Glasno se je v debato vklopil Janez Vodičar, ki je dejal, da je treba kdaj v življenju kakšne sklepe požreti, ter se zavzel za to, da skakalci danes vendarle odpotujejo v Kligenthal. Predsednik odbora in zbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je priznal, da je za nastali položaj kriv sam, saj ni bil sposoben prepričati smučarskih skakalcev, da podpišejo pogodbe. Direktor Jurij Žurej je namreč jasno povedal, da je vrnil podpisane pogodbe panogi v podpis pred več tedni, kar dokazuje, da imajo v panogi precej težav. Hkrati je Žurej poudaril, da se je SZS zelo potrudila, da so skakalci prejeli namenski denar v višini 130.000 evrov individualnih pogodb, ter da je njen edini cilj, da športnikom zagotovi optimalne pogoje.

Dobre pol ure je trajal pingpong med vsemi prisotnimi, med katerimi znova ni bilo podpredsednika FIS in predsednika OKS Janeza Kocijančiča, ki je očitno v zadnjih mesecih še bolj zaseden kot sicer, saj se je udeležil le ene seje, na katero je zamudil več kot eno uro. Predsednik SZS Enzo Smrekar je dal jasno vedeti, da z dvojnimi merili smučarska zveza hodi po tankem ledu. Niti dejstvo, da bodo smučarski skakalci odpotovali v Kligenthal na svoje stroške, jih ni omajalo, saj jih je na tekmo prijavila SZS. Člani izvršilnega odbora so v nadaljevanju izglasovali, da bodo lahko smučarski skakalci vendarle tekmovali, bodo pa morali v roku šestih dni podpisati pogodbo. Ljubo Jasnič je dejal, da bo posledično na naslednji skupščini ponudil svoj odstop.

Tudi druga »bomba« je odjeknila močno. Smučarska zveza ima namreč resne likvidnostne težave, tako da zaposlenim kaže slabo z decembrskimi in januarskimi plačami. Pridobivanje časa bi bilo, da bi del kratkoročnih obveznosti z več naslovov prenesli na eno banko za obdobje več let. S tem denarjem bi lahko SZS pridobila največ mesec dni, še zdaleč pa ne bi rešila problema. Po več kot eni uri je izvršilni odbor sprejel nekaj sklepov, med drugim, da bodo preverili potencialne cene hotela na Pokljuki, prostorov v Podutiku in delnic Zavarovalnice Triglav.

Zato da utrujenost v poznih večernih urah ne bi bila prevelika, je sledila nova eksplozija. Stanje panoge za alpsko smučanje na dan 18. novembra 2014 je bilo takšno, da je panoga porabila že več kot 884.000 evrov brez stroškov iz Severne Amerike, kjer so smučarji te dni. Smrekar je bil ob tej vsoti daleč najbolj odločen in si je vzel čas za nekoliko daljši govor. Striktno se bo namreč držal svojih pravic in bo sklical izredno programsko zasedanje zbora, na katerem bo zahteval, da vodja panoge postane oseba, ki bo imela po njegovih besedah energijo za reševanje problematike alpskega smučanja. Vsa dosedanja prizadevanja so bila izrečena s figo v žepu, saj je šlo po Smrekarjevih besedah v alpskem delu za načrtno preseganje proračuna.

Razvnela se je debata, katere rdeča nit je bila, da gre panoga v potop. O zmagah Tine Maze ni bilo govora, niti o drugih imenih. Zgolj o dejstvu, kako z minimalnim minusom pokriti sezono, da bodo druge panoge čim manj trpele. Dušan Gorišek je poslušal očitke, branil se ni, saj pravi, da ne nosi odgovornosti za nastali položaj. Pred začetkom seje je zgolj dejal, da ima v žepu mnenje odvetniške pisarne, ki pravi, da je šlo že pri prvi točki sanacije panoge za kršenje zakona o društvih. Izvršilni odbor je sprejel sklep, da bo do konca sezone moški in ženski smučarski reprezentanci ostalo zgolj še 150.000 evrov. Vsi trenerji bodo prejeli odpoved pogodbe, zaposleni nižje plače. Osamljena ženska v moški družbi, podpredsednica Petra Majdič, je panogo pozvala, naj na tekme pošilja tekmovalce, če jim je že plačala priprave in šla pred začetkom sezone v prekoračitev proračuna. Da se ne bi dogajalo kot na zadnjem slalomu v Leviju, kjer je bila na startu zgolj Tina Maze.