Enkrat smo igrali v Lodžu v ledeni dvorani, kjer so čez led položili zgolj lesene plohe. Blazno nas je zeblo, saj je mraz prebijal skozi les. Spominjam se zelo težkega boja s Poljaki, ko so življenjsko partijo odigrali Jedretič, Urnaut, Kržišnik, Obersnel, naš kapetan, in Breščak. To je bila klapa, ki je imela jedro v Ljubljani.

V tej točki pa bi izpostavil, da bo letos 50-letnica Bloudkovih nagrad. Naredil sem analizo in ugotovil, da so nagrajenci predvsem individualisti iz prioritetnih športov. Vsi športniki iz ekipnih športov so bistveno bolj zapostavljeni. Zelo redki so dobili priznanje. Iz nogometa, rokometa in odbojke praktično nobeden. Redke izjeme so košarkarji, kot je Ivo Daneu.

Stanko Bloudek je razmišljal bistveno širše. Za šport je dobesedno izgoreval. Naredil je plavalni bazen na Iliriji, skakalnico v Planici, k nam je prinesel prvo nogometno žogo iz Češke, na Jesenicah je učil drsanje in kotalkanje v Ljubljani. Bil je izredna figura, zdaj pa ga premalo poznamo in cenimo.

Veliki narodi, kot so Američani, Rusi in Kitajci, dajejo veliko večjo pozornost moštveni dinamiki kot pri nas. Izjemno se poglabljajo v moštveni duh, kako deluje, saj individualisti v ekipnih športih postanejo altruisti, ki so ključni za delovanje družbe. Liderji v skupini so izrednega pomena, saj naredijo veliko več kot individualisti. Borijo se proti nasprotnikom, hkrati pa so tudi motor lastne ekipe.

Odbojka v Sloveniji letos praznuje 90-letnico obstoja. Noben slovenski klub, kaj šele odbojkarska zveza, se ne spomni na to obletnico. Takšne stvari ne smejo iti kar tako v pozabo.

Viktor Krevsel je nekdanji jugoslovanski in španski odbojkarski selektor.