Aktinične keratoze so rdečerumena, luskasta in hrapava kožna žarišča, ki se najpogosteje pojavijo pri ljudeh srednjih let s svetlejšo poltjo in pri tistih, katerih koža je zaradi dela ali drugih aktivnosti na prostem bolj izpostavljena sončni svetlobi. Najpogosteje so izpostavljeni obraz, vrat, ušesa, hrbet, hrbtišča rok ter plešasti del lasišča.

S svetlobo v tarčne celice

Aktinične keratoze so predrakave spremembe, ki se v 10 do 15 odstotkih primerov lahko razvijejo tudi v ploščatocelični karcinom. Bazalnocelični karcinom pa je najpogostejša vrsta nemelanomskega kožnega raka, ki je v večini primerov le lokalno invaziven. Spoznamo pa ga po površinsko hrapavih ali drobno luščečih se rdečkastih ploščah ostre omejitve, po rdečkastih izboklinah na koži s sijočim bisernim robom in v obliki rane, ki se ne celi ali je pokrita s tanko krasto, ki se počasi veča. Vse to so spremembe, opozarjajo dermatologi, na katere moramo biti pozorni, ker nezdravljene lahko napredujejo, motijo pa nas tudi zato, ker so opazne in prav nič estetske. Pri njihovem zdravljenju se v dermatologiji vse bolj uspešno uporablja fotodinamična metoda, ki je zasnovana na kombinaciji selektivno lokaliziranega fotosenzibilizatorja v tarčnih celicah in obsevanja z vidno svetlobo, ki povzroči fotopoškodbo in posledično uniči bolezensko spremenjene celice.

Pri nas se fotodinamično zdravljenje v nekaterih zdravstvenih ustanovah izvaja od leta 2009, dermatologi pa so o uspešnosti tovrstne metode razpravljali tudi na nedavnem srečanju dermatovenerologov v Mariboru. Osredotočili so se na novosti pri zdravljenju pogostih kožnih bolezni s poudarkom na zdravljenju aktiničnih keratoz s fotodinamičnim zdravljenjem in predstavili dosedanje izkušnje tistih, ki omenjeno zdravljenje že izvajajo. Mimogrede, v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor bodo omenjeno terapijo začeli izvajati v začetku prihodnjega leta. Pri terapiji se uporablja predvsem rdeča svetloba, ker ta prodre v kožo dovolj globoko, da doseže plasti, kjer nastajajo bolezenske spremembe, ki jih želimo zdraviti. Po zdravljenju bolne celice odmrejo in razpadejo. Z omenjeno terapijo lahko v primeru zdravljenja polja aktiničnih keratoz odpravimo tudi s prostim očesom še nevidne spremembe, iz katerih pride po zdravljenju posamičnih vidnih žarišč do hitre ponovitve bolezni, poudarjajo dermatologi, ki poleg aktiničnih keratoz s fotodinamično terapijo zdravijo tudi površinsko rastoči bazalnocelični karcinom, ki se običajno kaže v obliki ostro omejenih tankih rdečkastih plošč hrapave površine.

Prav tako lahko s fotodinamično terapijo uspešno zdravijo morbus bowen – bownovo bolezen. Gre za obliko povsem površinskega kožnega raka, ki se kaže z ostro omejenim luskastim žariščem, ki je videti kot vnetje na mestih, kjer sicer ni izrazitejših od sonca povzročenih sprememb. Zdravljenje takih sprememb je še vedno najpogosteje kirurško.

Fotodinamična terapija lahko nadomesti kirurški izrez

Fotodinamična terapija lahko nadomesti kirurški izrez, če se bolezen razvije na mestih, ki so za celjenje po izrezu neugodna (na prstih ali hrbtiščih rok, nad kostnim delom sprednjih goleni ali obraza…) ali bi izrez zaradi večjega števila žarišč oziroma obsežnosti prizadete površine iznakazil bolnika. Seveda pa o izbiri zdravljenja, ki je najbolj primerno za posameznega bolnika, vedno odloča zdravnik, ki pozna prednosti in omejitve možnih načinov zdravljenja. Za izvedbo fotodinamičnega zdravljenja je potrebna nekajurna hospitalizacija. Kot poudarjajo dermatologi, je uspešnost uničenja novotvorb odvisna od zadostne koncentracije fotosenzibilizatorja v tumorskem tkivu in zadostnega prodiranja svetlobe ustrezne valovne dolžine v globino, za učinkovitost pa je pomembna tudi kakovost fotosenzibilizatorja. Pomembno je tudi, da v primerjavi s klasičnimi metodami zdravljenja raka fotodinamična terapija povzroča le razmeroma nepomembne stranske učinke, ki so le prehodnega značaja. Najpogostejša težava so pekoče bolečine med obsevanjem, ki se hitro zmanjšajo po zaključku, in vnetna reakcija, ki se umiri v nekaj dneh. Koža obsevanega predela se izlušči, bolnik pa ob tem lahko občuti zbadanje ali srbenje. Brazgotine so redkost. Fotodinamična terapija na področju glave daje tudi lepe estetske učinke, ker je po posegu na koži manj neželenih lisastih pigmentacij, koža pa deluje bolj svetla in sveža.