Tudi proizvodnja nanoškega sira

»Trenutno nameščamo strojno opremo, cevovode in električno ter drugo napeljavo, ki je potrebna za proizvodnjo mocarele. Kasneje naj bi v manjših količinah izdelovali tudi evropsko zaščiteni nanoški sir,« dodaja prokurist podjetja.

Mleko za proizvodnjo mocarele bo slovensko. V Italiji ga namreč primanjkuje. V prvi etapi bodo potrebovali od 40.000 do 60.000 litrov mleka na dan, končna zmogljivost vseh treh linij pa bo predelava 200.000 litrov mleka za slovensko mocarelo. Čeprav naj bi med vipavskimi mlekarji slišali, da začetka proizvodnje letos ne bo, saj naj ne bi imeli dovoljenja za proizvodnjo, pa je vipavski župan Ivan Princes dejal: »Dovoljenje za proizvodnjo je Ekolat dobil. Bolj me skrbi odkup mleka, saj dogovora o sodelovanju z vipavskimi kmeti in Mlekopom po besedah kmetov še ni.« V novi mlekarni naj bi zaposlitev dobilo od 15 do 20 delavcev.

Spomnimo, da je bil s prodajo vipavske mlekarne (zanjo se je zanimalo 27 kupcev) novembra lani končan proces dezinvestiranja, ki ga je nova uprava Agroinda Vipava 1894 pod vodstvom Borisa Ježa napovedala takoj po tem, ko je ugotovila neracionalno poslovanje mlekarne. Njena prodaja je predstavljala na eni strani nujen sanacijski ukrep, na drugi pa omogočila specializacijo družbe v pridelavo vina.

Trevisanalat naj bi bila po mnenju poznavalcev stabilna, razvojno naravnana in hitro rastoča družba z zagotovljenim trgom. Tako v sosednji Italiji kot v skoraj dveh desetinah evropskih držav.