Trasa bo dirkače popeljala od Buenos Airesa v Argentini do Iquique in Uyuni v Boliviji ter se po drugi poti vrnila v Buenos Aires. Nova izvedba relija bo pred maratonske etape postavila vse tekmovalce, ne le voznikov štirikolesnikov in motociklov. Maratonska preizkušnja bo karavano peljala prek puščave Atacama, prek sipin Iquique, udeleženci se bodo zapeljali tudi prek gorske verige Andov, ko bodo prečkali s 4970 metri nad morjem najvišjo točko, prelaz Abra del Acay.

Trasa je dolga 9200 kilometrov, od tega je 4600 "brzincev" ter 781 km dolg kronometer med bolivijskim Uyunijem in čilsko pacifiško obalo.

Večina dirk je bila od leta 1979 od Pariza v Franciji do Dakarja v Senegalu, vendar so zaradi politične nestabilnosti v Afriki dirko leta 2009 prvič izvedli v Južni Ameriki. Gre za vzdržljivostno dirko po trasi, ki je večinoma speljana po kolovozih ali še to ne, zunaj utrjenih poti in asfaltiranih cest. Večina trase, na kateri vozijo, je off-road, ko morajo udeleženci prečkati puščavske sipine, blato, visoko travo, skale in za nameček še velike mehke puščavske površine. Vročina, mraz, žuželke so le neizogiben dodatek.

Stanovnik naslednje leto znova na Dakar

Stanovnik se bo v začetku prihodnjega leta znova podal na Dakarski reli, kljub deljenim mnenjem javnosti, ali se takšen projekt spodobi za novopečenega župana. Kot je znano, je bil puščavski lisjak uspešen na lokalnih volitvah in je bil izvoljen za župana občine Log-Dragomer.

"Nekaj zanimivosti o Dakarju 2015: večkrat bomo dirkali na višini preko 3600 metrov nad morjem, skupno bomo prevozili 9295 kilometrov (od tega 4752 km na časovnih preizkušnjah). Čakata nas kar dve maratonski etapi, obe v drugem tednu. In še tole: najdaljša etapa bo predzadnja s kar 1024 kilometri. Pošteno," je na Facebooku zapisal Stanovnik, ki ima že veliko izkušenj na teh dirkah, ter dodal, da bo imel njegov KTM 450 Rally Replica startno številko 35.

Letos je bil start preizkušnje v argentinskem Rosariu, rojstnem mestu nogometnega virtuoza Lionela Messija. Zmagovalec vzdržljivostnega relija Dakar 2014 je v konkurenci motociklistov postal Španec Marc Coma (KTM). Stanovnik (KTM) pa je reli skupno končal na 26. mestu.

Sedmo južnoameriško izvedbo relija Dakar bo zaznamovala vrnitev francoske avtomobilistične ekipe Peugeot, ki je v osemdesetih kar štirikrat slavila zmago na afriški preizkušnji. Peugeot bo stavil na preizkušene dirkače, v ekipi so Stephane Peterhansel, Cyril Despres in Carlos Sainz, ter bo skušal s prvega mesta vreči britanski Mini.