Znanstveniki in podjetniki združeni v projekt Lunar Mission One načrtujejo potovanje na Luno s pomočjo raketoplana, ki bo na satelitu naredil nekaj vrtin. Nato bodo pod površje zakopali še posebno kapsulo, v kateri bo DNK material vseh tistih, ki bodo darovali finančne prispevke. Poleg tega pa bodo še ocenili možnost, da bi na južnem polu postavili prvo bazo.

Projekt so podprli številni britanski znanstveniki in univerze, kot tudi nekdanji minister za znanost Ian Taylor, astronom lord Martin Rees in parlamentarni vesoljski svet. Prek množicanja morajo zbrati najmanj 600 tisoč funtov, da bodo sploh lahko začeli delati, nato pa še 3 milijarde, da bodo lahko izstrelili raketo.

Vodja projekta je David Iron, nekdanji inženir pri kraljevi mornarici in finančni svetovalec, ki je sodeloval pri več kot 150 tehnoloških in vesoljskih projektih – med drugim tudi vojaškem satelitskem navigacijskem programu Skynet. »Lunar Mission One bo prispeval k razumevanju nastanka našega planeta in Lune ter vse generacije spodbudil k učenju o vesolju, znanosti in inženirstvu na enak način, kot je mojo generacijo navdihnila misija Apolla, ki je pristala na Luni,« je še pojasnil Iron.

Denar zbirajo prek Kickstarterja.