»Njegovo veličanstvo beli tartuf letos ni najboljši, ne vem natančno, zakaj, morda zaradi obilo dežja,« pravi Pavlo Paoletić, chef daleč naokrog znane restavracije Toni v Zambratiji v Savudriji. S sinom Ivanom, lastnikom restavracije, nas začne razvajati s sanjsko imenitnimi jedmi.

Da nam Pavlo v 44 let stari restavraciji, ki jo je odprl njegov oče Toni in v kateri so redni gostje Slavica Ecclestone, Severina, Lepa Brena in še mnogo znanih in vplivnih, tudi predsednik Borut Pahor, ne bi postregel z afrodiziakom ali istrskim zlatom, bi bilo neverjetno. »Navsezadnje so prav v hrvaški Istri našli največji beli tartuf na svetu, težak 1,3 kilograma, kar je zapisano v Guinnessovi knjigi rekordov,« nas spomni Dario Penco, vodja Turističnega društva Savudrija, in spotoma pri najstarejšem svetilniku na Jadranskem morju natrga šopek divjih špargljev.

»Odkar živim, jih novembra še nisem našel.« So zelo okusni in sočni, le malce manj grenki kot tisti marčevski... V Toniju je skupina novinarjev začela okušati Hrvaško 365, njeno turistično ponudbo v predsezoni in posezoni (PPS), tokrat z močnim poudarkom na istrski gastronomiji. Istrska županija (južna Istra, Rovinj, Labin in Rabac) je eno od kar 22 območij na Hrvaškem, kjer so začeli utrjevati destinacije PPS.

Chef Pavlo nam je kot peto jed prinesel na mizo z lističi črnega tartufa pokritega lista. Prav v teh dneh – in tako bo do konca novembra – v Istri potekajo dnevi lista, kar si lahko razlagamo tudi tako, da ga pripravljajo na sto in en način, o čemer smo se prepričali in okusili. Izjemno bogata ponudba za kulinarične sladokusce se vije od Savudrije, Novigrada, Rovinja, Pulja do Labina z Rabcem in navdušuje še tako zahtevne goste in gurmane. Potrdimo lahko, da je vredno v pozni jeseni obiskati Istro pri sosedih, uživati v okušanju visokokakovostnega oljčnega olja, ki je najbolj cenjen sredozemski eliksir, saj pomeni zdravje, mladost in lepoto, denimo v oljarni Babić v Novigradu, kjer pridelujejo olje, uvrščeno visoko na lestvici kakovosti Evrope in sveta.

»Letos narava ni bila radodarna, dobrih 2000 dreves je dalo samo dve toni sadežev, lani šest ton,« nam je povedal Ante Babić. In koliko olja je dalo eno drevo? »Dva do tri litre.« Na vprašanje, katero je najboljše olje na svetu, njegova žena Michelle (odlična poznavalka oljčnih olj) diplomatsko odgovori: »Iz evropske Istre, torej tudi iz Slovenije.«

Kuhal je Tini Turner

Da ni kompromisov v kakovosti kulinaričnih užitkov, nas je prepričal v rovinjski konobi Kantino eden najbolj cenjenih hrvaških chefov Tomislav Gretić - Tom, sicer chef v hotelu Monte Molini (pred kratkim je bil proglašen za najboljši hotel 2013 na Hrvaškem). »Naša ponudba je trikrat stoodstotna: stoodstotno domača hrvaška, stoodstotno sveža, brez zamrznjenih rib in drugih živil in stoodstotno lokalna,« nam razkrije Gretić, ki je vselej znal ustreči zahtevam slavnih zemljanov, med drugim Tini Turner, Stingu, Roling Stonsom, ko je še kuhal v hotelu Dolder Grand v Zürichu.

V Kantinu je uvedel »chefs table« – okno v kuhinjski svet, da lahko gosti občutijo in vidijo, kaj se dogaja v kuhinji. Kar 21 različnih morskih jedi, v glavnem ribjih, so nam skuhali, spekli in marinirali v gostilni Batelina v Banjolah, ki jo je nedavno mednarodna stroka chefov uvrstila med 101 najboljšo restavracijo na svetu. Pri sosednji mizi so obedovali turisti iz Poljske in se čudili, kako dobro je in poceni – 21 vrst rib in pet vrst slaščic 50 evrov na osebo.

Kulinarično zgodbo PPS je dobro skleniti v restavraciji Velo kafe v biseru srednjeveške arhitekture, v starem mestnem jedru Labin z znamenitim Narodnim muzejem, ki ga je Lonely Planet proglasil za eno od desetih največjih atrakcij na Hrvaškem, pove Radmila Paliska Kos, direktorica Turistične skupnosti Labin. Kuharica Jasna Pušec pod ostrim očesom lastnika Leona Viškovića pripravlja izvrstno lokalno gastronomijo, močnejšo, kot je ob morju (od v vinu popečenih dimljenih klobas, pečenke z gobami do kislega zelja s pršutom), saj se Labin razprostira na 320 metrih nadmorske višine. Da moramo obvezno v Velo kafe okusiti figov sladoled, so nas opozorili dan prej v Pulju...