Že prihodnjo sredo bomo v Dnevniku lahko prebrali prvo reportažo Dnevnikove zimske izvidnice. K sodelovanju smo povabili tuje državljane z vseh petih celin sveta, ki živijo, delajo ali so zgolj na obisku v Sloveniji.

15 tednov, 15 slovenskih mest

Naši tuji izvidniki bodo v 15 tednih obiskali 15 mest, ki morda na prvi pogled nimajo gostu veliko za ponuditi. Pa je dejansko res tako? To bodo odkrivali izvidniki vsak teden posebej. Neodvisno, neobremenjeno in brez vnaprejšnjega poznavanja razmer bodo tuji gostje preverili storitve turističnoinformacijskih centrov, preizkusili gostinsko ponudbo, si ogledali znamenitosti in nasploh kot pravi turisti spoznavali izbrane turistične kraje. Njihova doživetja, vtise in izkušnje bomo Dnevnikovi novinarji podrobno popisali v obširnih tedenskih reportažah in jih nadgradili s strokovnimi mnenji uglednih poznavalcev turizma in etnologije.

Največ pozornosti bomo namenili gostoljubju, urejenosti, videzu in čistoči obiskanega kraja, prav tako označenosti kraja in prometni povezavi. Še posebej nas bo zanimalo, kako je urejen javni prevoz. Zanimalo nas bo kulturno dogajanje, zabava, rekreacijska, gastronomska in nastanitvena ponudba kraja. Pohvale in kritike naših izvidnikov bodo seveda dobronamerne, namen izvidnic je namreč opozoriti tako na lepe kot na manj lepe plati slovenske turistične ponudbe – v upanju, da bi ta postala še prijaznejša in gostoljubnejša, in da bodo tisti, na katere bodo letele kritike, napake tudi odpravili.

Glas strokovne komisije

Dnevnikova izvidnica, letos poteka namreč že tretje leto, je od samega začetka zelo brana tako na straneh časopisa kot tudi na spletni strani. Ne le doživetja izvidnikov, odlično se berejo komentarji oziroma strokovna mnenja uglednih poznavalcev slovenskega turizma. Tako smo k sodelovanju povabili urednico oddaje Na lepše na RTV Slovenija Marjano Grčman, etnologa prof. dr. Janeza Bogataja, direktorja podjetja E-laborat Primoža Žižka in Dnevnikovega urednika in novinarja Vita Avguština. Svoj glas za priljubljeni slovenski kraj boste lahko oddali tudi vi, bralke in bralci. Že naslednji teden. Vsako sredo bomo na straneh Dnevnikove izvidnice objavili glasovnico, s pomočjo katere boste glasovali za najbolj priljubljeni kraj, ki ga bodo obiskali Dnevnikovi izvidniki. Vsak teden bomo med pošiljatelji izžrebali deset srečnežev, ki bodo prejeli praktične nagrade, prav vsi pa boste ob koncu Dnevnikove izvidnice 2014 sodelovali v žrebanju za glavno nagrado. Kar 16 Dnevnikovih bralcev bo tudi tokrat pomagalo pri samem projektu. Tako kot pri poletni Dnevnikovi izvidnici bomo tudi v zimski poleg dveh tujih na teren poslali še slovenskega izvidnika. Ta bo v kraju, kjer bo bival en dan (po želji seveda lahko ostane tudi dlje) sam ali v družbi prijateljev, družine, tudi skrbno preveril turistično ponudbo. Tudi njegove vtise, dobre in slabe, bomo tedensko v obliki ankete predstavili na naših tiskanih straneh in portalu. Marsikje se namreč drugače obnašajo do domačih in drugače do tujih gostov.

Nekaj novosti – tudi Radio SI

Zdaj že tradicionalni projekt Dnevnikova izvidnica – že petič zapored – letos prinaša nekaj dobrodošlih novosti. Tokrat smo se povezali z nacionalnim radiem Radio SI. Skupaj smo povabili pri nas živeče tujce, ki so se na povabilo zelo hitro in z veseljem odzvali. In ne le Dnevnikovi novinarji, tudi novinarji Radia SI bodo tokrat izvidnike spremljali na terenu in se z njimi pogovarjali, konec tedna bodo pogovor predvajali na svoji radijski postaji. In še ena novost: tokrat bomo podelili še posebno nagrado kraju, ki ga bodo kot najboljšega, po enotnih kriterijih za vsak kraj, ocenili tujci.

Kot prvega izvidnika bomo v enega od slovenskih krajev poslali simpatičnega Issiaka Sanoua iz Burkina Fasa. Kaj vse je videl in doživel, boste lahko prebrali že naslednjo sredo na straneh Dnevnikove izvidnice, na Dnevnikovi spletni strani pa si boste poleg članka lahko ogledali tudi njegov kratek intervju. Po 15 tednih, ko bomo zimsko Dnevnikovo izvidnico pripeljali do konca, bo sledila slovesna razglasitev najprijaznejšega kraja letošnje zime. vl