Kljub temu pa tovrstni objekti po večini še vedno potrebujejo klasični ogrevalni sistem za ogrevanje prostorov in pripravo tople sanitarne vode. Investitorjem se torej poraja vprašanje, kakšen ogrevalni sistem je sploh primeren za vgradnjo v takšne objekte.

Kamini in lončene peči

V Pečarstvu Hrovat iz Mengša poznamo odgovor. – kamini in lončene peči na drva ali lesne pelete so ena izmed optimalnih rešitev za ogrevanje energijsko varčnih objektov. Z razvojem materialov in tehnologij so postali kamini in lončene peči vrhunske ogrevalne naprave z visokimi izkoristki in izredno dobrim vplivom na toplotno in bivalno ugodje človeka. Omogočajo ekonomičnost in popolno energetsko neodvisnost, saj so polena in lesni peleti cenovno ugodni in lokalno dostopni energenti. Poleg tega so kamini in lončene peči najbolj zanesljiv vir ogrevanja, saj ga omogočajo tudi ob izpadu električne energije. Danes predstavljajo eno od najbolj optimalnih ogrevalnih naprav za vse vrste objektov, tudi za tiste z nizkimi toplotnimi potrebami.

Oskrba z zgorevalnim zrakom iz okolice

Vsi naši kamini in lončene peči imajo urejen dovod zgorevalnega zraka po dovodnih kanalih in zajemajo zgorevalni zrak skozi rešetke na prostem izven objekta. Sistem dovoda zraka, kurišča, priklopa na dimnik in dimnika je pri naših napravah popolnoma ločen od drugih sistemov v objektu in deluje neodvisno od zraka v prostoru. Zunanji dovod zgorevalnega zraka nam torej omogoča varno in optimalno delovanje kaminov in lončenih peči v zrakotesnih objektih, hkrati pa ohranja v prostorih kvaliteten in svež zrak, kar ustvarja optimalno bivalno ugodje.

Prezračevalni sistemi

Pravilno delujoči prezračevalni sistemi ne vplivajo na delovanje kaminov in peči z zunanjim dovodom zgorevalnega zraka, saj delujejo na zelo majhni tlačni razliki glede na okolico (do 4Pa). Za delovanje v zrakotesni hiši z običajnim prezračevalnim sistemom so primerni vsi naši kamini in lončene peči. Problem pa lahko predstavljajo naprave kot so kuhinjske nape, centralni sesalni sistemi in sušilci perila, ki intenzivno izsesavajo zrak iz prostora. V primeru nepravilne montaže tovrstnih naprav v prostoru nastaja podtlak, ki lahko vpliva na delovanje kamina ali lončene peči. Pri Pečarstvu Hrovat so vam v tem primeru na voljo kaminski vložki Spartherm z RLU (raumluftunabhängig) certifikatom. Ta kurišča so testirana za uporabo v prostorih z možnostjo nastanka podtlaka in imajo tudi samodejni sistem zapiranja vrat. Seveda pa je tovrstna kurišča potrebno strokovno vgraditi, skrbno izvesti tudi dovod zgorevalnega zraka in priklop na dimovodno napravo.

Toplotna moč kamina in lončene peči

Energijsko varčne hiše imajo izredno nizke toplotne potrebe. Akumulacijske lončene peči in kamini Pečarstva Hrovat so zaradi nežnega toplotnega sevanja idealne ogrevalne naprave za tovrstne objekte. Zgrajene so iz masivnih šamotnih materialov (plošče kaminbau, liti šamot ali pečarski šamot), ki toploto shranijo in jo v prostor nežno in prijetno oddajajo še dolgo po koncu gorenja. Najbolj primerne za vgradnjo v energijsko varčne objekte so naše male akumulacijske lončene peči in kamini. Omogočajo dva do tri nalaganja drv dnevno in povprečno toplotno moč od 1,5 do 3 kW, kar je idealno za nizkoenergijske objekte. Seveda je možna tudi izvedba večjih akumulacijskih kaminov in lončenih peči, v katere vgradimo dodatni material za akumulacijo toplote. S tem podaljšamo čas oddaje toplote, znižamo toplotno moč in preprečimo pregrevanje prostorov.

Ogrevanje celotne hiše – H2O naprave

Kamini in lončene peči Pečarstva Hrovat ne omogočajo le ogrevanja enega ali dveh prostorov, temveč so tudi idealne ogrevalne naprave za ogrevanje celotne hiše. V hišah z nizkimi toplotnimi potrebami so lahko tudi edini vir ogrevanja. V kombinaciji z na primer sončnimi kolektorji ali sanitarno toplotno črpalko, ki v poletnih mesecih skrbijo za pripravo tople sanitarne vode, so naše naprave lahko del dovršenega ogrevalnega sistema. Prednost kaminov in lončenih peči s toplovodnim izmenjevalcem je, da se toplota prenese tako na vodo v toplotnem izmenjevalcu kakor tudi neposredno v prostor skozi steklo, zračnike in obzidavo. To ustvarja prijetno toplino in domačnost bivalnega prostora ter hkrati ogreva preostali del hiše in omogoča pripravo tople sanitarne vode. Razdelitev toplotne moči preprečuje tudi pregrevanje prostora, v katerem je ogrevalna naprava vgrajena.

Vrhunski kamini in lončene peči

V Pečarstvu Hrovat iz Mengša izdelujemo vrhunske kamine in lončene peči za vgradnjo v energijsko varčne objekte. Svojim strankam ponujamo celotno storitev od projektiranja in dimenzioniranja do dobave in strokovne vgradnje. Imamo bogate izkušnje z izdelavo akumulacijskih lončenih peči in kaminov v energijsko varčnih hišah ter strokovno in praktično znanje o lončenih pečeh in kaminih s toplovodnim izmenjevalcem, ki omogočajo ogrevanje celotne hiše. Pokličite ali pišite nam in z veseljem vam bomo odgovorili na vaša vprašanja ali pa za vas pripravili idejni načrt oziroma ponudbo.

Hrovat Jurij, s. p., splošno pečarstvo, Grobeljska c. 2, 1234 Mengeštel. 01/729 11 96, 031/300 845e-pošta: info@pecarstvo-hrovat.siwww.pecarstvo-hrovat.si