O težavah v zvezi z Rakuševim mlinom smo v Dnevniku pisali že minuli teden. Čeprav uradno vzrok za nastanek požara še ni znan, saj celjski kriminalisti zaradi nevarnosti, da bi se objekt porušil, na pogorišče sploh še niso vstopili, pa so neuradno že namignili, da je šlo v tem primeru skoraj zagotovo za požig. Na občini so pohiteli in že nekaj dni zatem, ko so mlin dodobra obdelali ognjeni zublji, na podlagi izvedenčevega mnenja presodili, da je treba objekt zaradi prevelike nevarnosti za ljudi in okolico porušiti. Dodatno izvedensko mnenje je pridobila tudi tuja trgovska veriga Lidl, ki ima v neposredni bližini eno od svojih poslovalnic. In to so, ravno zaradi mnenja izvedenca, da se objekt lahko vsak čas poruši, pred dnevi celo zaprli. Menda samo začasno, a je vprašanje, kako dolgo so pripravljeni potrpeti, glede na izpad dohodka.

Povsem nasprotno pa meni stroka in tudi na celjski območni enoti ZVKD so prepričani, da izvedenec ni dovolj temeljito opravil svojega dela. Kot je dejala diplomirana arheologinja in konservatorska svetovalka Danijela Brišnik, je gradbeni izvedenec svoje mnenje izdelal izključno na osnovi vizualnega ogleda zunanjosti zgradbe, ni pa se lotil analize materialov, iz katere bi se dalo razbrati, v kakšnem stanju je opeka. Po njenem mnenju pa zgradba ni tako zelo poškodovana, da bi jo bilo treba porušiti do tal. Spomnimo, da je več kot 110 let star Rakušev mlin pomemben pomnik industrijske stavbne dediščine iz prejšnjega stoletja in ga je tudi zato občina pred dvanajstimi leti sama razglasila za kulturni spomenik posebnega lokalnega pomena.

S takšnimi spomeniki v tujini ravnajo veliko skrbneje kot pri nas. Pa tudi številni Celjani, ki so zbirali podpise pod peticijo, so se zavzeli, da bi mlin vendarle obnovili in ga vsaj del ohranili. Poleg mnenja ZVKD na občini zdaj nestrpno čakajo še na mnenje ministrstva za kulturo, čigar beseda naj bi bila zadnja.