Pet ur potepanja po gričih

Start in cilj pohoda, za katerega ni treba plačati startnine, sta bila pri mogočnem hrastu pod vasjo Ustje nedaleč od Ajdovščine. Tu so prijazni organizatorji, člani Društva Matija Vertovec in Turističnega društva Vinoreja iz Šmarij, pohodnike pričakali s čajem in kavo, nato pa jih usmerili na štiri do pet ur dolgo potepanje po gričih in dolinah, po travnikih, skozi vinograde in sadovnjake. Najprej so se povzpeli do vasi Dolenje in skozi slikovito naselje na grič do cerkvice Svete Marjete. Pred leti prenovljeno cerkvico krasita imeniten kamniti križev pot in glasen zvonček. Od tod se odpira tudi čudovit razgled na okolico.

Na Planini so v prostorih stare šole na ogled postavili intarzije in rezbarije domačinov ter pripravili razstavo filatelističnega društva, ki je v letošnjem Vertovčevem letu izdalo znamko ter razglednico z motivom Matije Vertovca. »Vsako leto se z ženo udeleživa pohoda in, ne glede na vreme. Tokrat nisva bila najbolje pripravljena in sva si pot nekoliko skrajšala. Začela in končala sva na Planini in si tako prihranila vzpon in spust,« je povedal Bruno Štanta iz Vrtojbe pri Novi Gorici in dodal, da jih je v zaselku Jakulini čakalo prijetno presenečenje. Na domačiji, kjer je bil pred 230 leti rojen Vertovec, sta namreč pohodnike pričakali slovenska vinska kraljica Špela Štokelj in vipavska vinska kraljica Anja Kodele.

Postanek za počitek in obisk kleti

Osrednji postanek je bil približno na polovici poti – v Šmarjah, kjer so mnogi izkoristili za krajši počitek in tudi obisk kleti. »Smo stalni udeleženci pohodov v teh krajih. Jeseni pridemo tudi na trgatev in seveda na martinovanje, kamor nas povabi gospodar iz Šmarij. Všeč so nam vipavska vina in izjemno prijazni ljudje. V vseh teh letih smo dobili mnogo prijateljev in vsako leto nas z Gorenjske prihaja več,« je v imenu skupine starejših pohodnikov povedal Stane Pogačnik iz okolice Kranja.

V središču Šmarij so v tamkajšnji cerkvi Marijinega imena pripravili sveto mašo, na trgu pod kipom Matije Vertovca pa osrednjo slovesnost, kjer je imel prvi javni nastop novi ajdovski župan Tadej Beočanin, ki je organizatorjem obljubil pomoč pri izpeljavi dogodka tudi v prihodnje. Seveda pa je bil prisoten tudi legendarni nekdanji župan Marjan Poljšak, ki je bil eden izmed začetnikov in tudi stalni udeleženec pohoda. »Lani smo imeli rekordnih 8000 obiskovalcev. Pohod se je prijel. Čudim pa se, da ni letos tu predstavnikov raznih strank, ki so se pred volitvami gnetli na Vertovčevem pohodu,« je povedal v zanj značilnem slogu.

Od Šmarij so Vertovčeve stopinje pohodnike peljale na Vrtovče, v kraj z najlepšimi razgledi, katerega zanimivosti so opisane na novi turističnoinformativni tabli sredi vasi, in zatem proti Tevčam, kjer pred vasjo stoji lepo ohranjen mejni kamen. Od Tevč pa je le kratek spust do zaselka Uhanje ob reki Vipavi ter do vasi Ustje in mogočnega hrasta, kjer je vse pričakala bogato obložena kmečka tržnica s pestro ponudbo pridelkov in izdelkov z vipavskega podeželja.