Slovenski soorganizatorji okoli idejnega vodje Gorazda Penka so morali italijanskim organizatorjem zagotoviti pristojbino v višini 40.000 evrov, poskrbeti bodo morali za logistični del organizacije z varovanjem, nastanitvijo in zdravstveno službo. Dobili so lep del prostora za promocijo sponzorjev in seveda zagotovljen nastop ekipe BTC City. Penko pravi, da so z dogovorom zelo zadovoljni.

S plati smiselnosti gostovanja še ene velike športne prireditve v Sloveniji bi imel marsikateri skeptik še vedno pomisleke. Češ, žensko cestno kolesarstvo ni na nivoju emancipacije, kot jo poznamo v atletiki, tenisu in smučanju. Je še vedno panoga, kjer televizija ne diktira ritma, kot ga denimo že na vseh največjih moških dirkah vključno s Tour de France v istem terminu. Razmerje se najbolj odslikava v podatku, da bo nizozemski Utrecht za enako dvodnevno gostovanje začetka Toura odštel štiri milijone evrov. Brez dodatnega prostora za pokrovitelje. Kljub milijonski kotizaciji je interes za več let vnaprej.

Že s prvimi najavami začetka Gira Rosa v Sloveniji je bilo veliko objav v tujih medijih. Ne samo v Italiji, ker bo rožnata karavana prvič začela pot izven meje. Veliko zanimanje je na Nizozemskem. Marianne Vos, najboljša športnica v deželi tulipanov, bo v Ljubljani branila zmago v roza majici. Švede zanima simpatična podprvakinja Emma Johansson, Britance pokalna zmagovalka Elizabeth Armitstead. Tudi zato, ker rada pokomentira besede rojaka Briana Cooksona, predsednika UCI. Večkratna svetovna prvakinja Pauline Ferrand Prevot, nemara letošnja športnica Francije, letos na Giru ni zmagala le zaradi klubskega zakulisja. Vse zgodbe so in bodo kot nalašč, da bo naložba v prireditev zadetek v polno. Ob primerjavi stroškov med Utrechtom in Ljubljano/Kamnikom v razmerju enega odstotka zagotovo. Verjetno se je naložba že povrnila.