Več kot sto lokacij javnih stranišč

Društvo si je med letom ogledalo več kot sto lokacij javnih stranišč. V izbor je bilo letos vključenih 40 občin, od tega jih je 27 imelo javna stranišča. Lokacij javnih stranišč je skupno 59. Najmanj točk med občinami je zbral Bohinj, kot spodbudo k ureditvi javnih stranišč pa mu je društvo podarilo straniščno metlico.

Pri akciji je sodelovalo tudi 52 bencinskih servisov ob avtocestah, 10 zdravstvenih domov in šest večjih trgovskih centrov.

V kategoriji bencinskih servisov se je najbolj izkazala Petrolova bencinska črpalka v Murski Soboti v smeri proti Madžarski.

Društvo je ob ocenjevanju stranišč bencinskih servisov sicer ugotovilo, da so tista stranišča, v katerih je vseskozi prisotna čistilka, bolj čista. Med zdravstvenimi domovi je naziv osvojil Zdravstveni dom Ilirska Bistrica, med trgovskimi centri pa City center Celje.

Dostopnost, urejenost, označenost dostopa, število sanitarij ...

Pri ocenjevanju stranišč je društvo upoštevalo njihovo dostopnost, urejenost, označenost dostopa, število sanitarij, sanitarije za invalide, opremo in higienski material.

Glavni namen akcije je ozavestiti javnost o potrebah oseb, ki trpijo za kronično vnetno črevesno boleznijo. Ta se najpogosteje pojavi med 15. in 35. letom, vedno bolj pogosto pa jo dobijo tudi otroci. V Sloveniji se z boleznijo spopada od 5000 do 6000 ljudi. Društvo KVČB obstaja od leta 2004 in združuje več kot 1050 članov.