Iz njene ekipe so sporočili, da so sankcije neumne in da se z zadevo že ukvarjajo njeni odvetniki, ki se bodo obrnili na Mednarodno športno razsodišče v Lozani.

Fis je Vanessi Mae v torek izrekla štiriletni suspenz. Tekmovalka, ki je Sočiju nastopila za tajsko reprezentanco s priimkom očeta kot Vanessa Vanakorn, se je na igre uvrstila sredi januarja takorekoč ob zadnji priložnosti in si izpolnila življenjske sanje. Po mnenju Fisa je na tekmi prišlo do očividnih kršenj pravil in manipulacije izidov.

Fis je med drugim ugotovila, da je tekmovalka na tekmi osvojila drugo meto in to ob dejstvu, da je padla. Na tekmi naj bi nastopila tudi s spremenjenim startom, merjenje njenega dosežka pa je potekalo ročno, z zamudo, ko je bila že na progi. Tudi druga vožnja ni potekala na predvideni progi, da bi tekmovalka lažje dosegla normo za Soči. Pa tudi sama tekma naj bi bila organizirana le na prošnjo tabora Vanesse Mae.

Za suspenz izvedela pred nastopom v Pragi

In še o dosežku tekmovalke. Za našo Tino Maze, ki je osvojila zlato medaljo, je zaostala več kot 50 sekund in osvojila 67. oz. zadnje mesto.

Šestintridesetletna Vanessa Mae je za suspenz izvedela pred nastopom v Pragi. "To je bil eden mojih najboljših nastopov. Zdi se mi, da lahko tako strašno izkušnjo spremenim v pozitivni inspiracijo," je po koncertu še povedala violinistka.

Fis je v torek suspendirala tudi štiri slovenske smučarske delavce in enega Italijana, ki so violinistki pomagali pri goljufiji, med njimi tudi Vlada Makuca, ki so mu že pred tem zaradi primera Mae odpovedal tudi pogodbo na Smučarski zvezi Slovenije. Vodji omenjenih veleslalomskih tekmovanj na Krvavcu Borutu Hrobatu je izrekla dveletno prepoved delovanja na vseh dogodkih, pod okriljem Fisa, Matjažu Goltezu, Vladu Makucu, nekdanjemu prvemu možu slovenske smučarske stroke, Urošu Šinkovcu enoletno prepoved delovanja na vseh dogodkih, pod okriljem Fisa, enoletni suspenz pa si je prislužil tudi Italijan Fabio De Cassan, ki je bil na omenjenih tekmovanjih tehnični delegat Fisa.