Tretjo točko je domačinkam, ki so slavile tretjič v zadnjih štirih sezonah, priigrala Petra Kvitova, ki je s 7:6 (5), 4:6 in 6:4 premagala najboljšo nemško igralko, Angelique Kerber.

Kvitova je tako postala junakinja finala in upravičila najvišje mesto na lestvici WTA med udeleženkami. Kot zmagovalka Wimbledona in četrta igralka na svetu je dobila oba svoja dvoboja; v soboto je nadigrala Andreo Petkovic, v nedeljo pa je v pravi srhljivki ugnala še deseto igralko s svetovne računalniške lestvice.

"Presrečna sem, da mi je uspelo, saj je Angelique igrala odlično. Borili sva se za vsako točko posebej," je dejala Kvitova, ki je do uspeha prišla tudi po zaslugi bučne podpore s tribun. V dvorani O2 Arena v Pragi se je namreč zbralo kar 13.000 gledalcev.

Dvoboj je skupno trajal skoraj tri ure, prvi niz 76 minut. Nemka ga je imela skoraj že dobljenega, saj je vodila s 5:2. A podobno kot dan prej proti Lucii Šafarovi - v obeh nizih je vodila s 4:2 -, je zapravila visoko prednost. Kvitova, ki jo v domačih krajih poznajo tudi kot "Levinjo" je upravičila vzdevek; z dvema odvzemoma servis je izenačila na 5:5, v podaljšani igri pa slavila s 7:5.

V drugem nizu se je položaj obrnil. Kvitova je povedla s 3:0, Nemka jo je ujela na 3:3 in izenačila dvoboj. In tudi tretji niz ni minil brez drame. Tokrat je s 4:1 povedla Nemka. A ob navdušenju publike je Kvitova znova naredila preobrat in prišla do tretje točke za Češko.

"Tako kot gledalci sem tudi jaz brez besed. Takšni dvoboji delajo tenis posebnega. Vsaka čast Petri. Dokazala je, zakaj je tako velika šampionka," je po dvoboju dejal kapetan Slovaške Petr Pala, medtem ko je Kerberjeva lahko le čestitala tekmici in svoji reprezentanci zaželela več sreče prihodnjič. Nemko so igrale prvi finale po letu 1992, ko so osvojile eno od dveh lovorik. Prvo so dvignile 1987, ko so v finalu premagale prav Čehinje, in zanimivo, to je njihova edina zmaga proti reprezentanci Češke v osmih dvobojih.

Čehinje so z osmim naslovom postale druga najuspešnejša država v tem tekmovanju. Tri naslove imajo kot Češka, pet pa kot Čehoslovaška. Več jih imajo le ZDA (17).

Končni izid dvoboja je bil 3:1. Častno točko za Nemčijo sta priigrali Sabine Lisicki in Julia Görges, ki sta s 6:4, 6:3 premagali Andreo Hlavackovo ter Lucie Hradecko. Dvoboj Lucie Safarova - Sabine Lisicki ni bil odigran.