Med letoma 2008 in 2012 je profesor sociologije z newyorškega City Collegea prehodil vse newyorške predele, četrti in soseske, kar je na koncu naneslo nekaj več kot 6000 prehojenih milj (približno 10.000 kilometrov). Neposredno opazovanje okolišev in njihovih sprotnih sprememb, aktivne stike in pogovore s someščani je sproti beležil kar na ulici in na koncu dognanja zaobjel v obilni knjigi, ki dobro služi tako prebivalcem kot prišlekom in obiskovalcem, da lažje razumejo in dojamejo utripe in značilnosti tega talilnega lonca ter se po njem tudi bolj sproščeno gibljejo in ga (do)živijo.

Da se je New York res spremenil, sem občutil že ob prvem ponovnem stiku z njim. Že v prvih dneh bivanja sem se brez strahu sprehodil skozi nekatere predele, kamor ob prvem obisku po nasvetih newyorških znancev nisem stopil. S tem pa sem se soočil s kontradikcijo gentrifikacije, ki se je pošteno zajedla v urbano tkivo: degradirani in nevarni predeli se spreminjajo v varne, a za življenje drage, kar izriva revnejše prebivalce na obrobja, kamor kapital še ni segel. Že drugi dan svojega bivanja v New Yorku sem se soočil še z eno njegovo značilnostjo, z nestanovitnostjo in nenehnim spreminjanjem okolja. Po priporočilih sem se za vietnamsko hrano napotil na brooklynsko Atlantic Avenue in ko sem našel izbrani naslov, je pred mano zazeval zaprt gostinski lokal, ki ni več kazal vietnamskih znamenj oziroma je bil v procesu prenove in spremembe namembnosti. Kdo ve, morda je lastnik propadel, zamenjal dejavnost ali se zaradi pohvalnih kritik in priljubljenosti preselil na boljšo in elitnejšo lokacijo.

Ta vsakdanji pojav v New Yorku je spodbudil razmišljanje o gentrifikaciji pri nas, ki se mi zdi vse preveč poenostavljena in pogostokrat kot uvoženi surogat. Seveda je dobro vedeti, kaj prinašajo takšni procesi, vendar je golo uporabljanje tujih, za naše okolje ne ravno relevantnih obrazcev in praks prav tako škodljivo, saj ustvarja namišljene sovražnike in strahove, ki zamegljujejo realnost in pozabljajo, da esenco mesta tvorijo njegovi živi prebivalci.