V rubriki Objektivno raziskujemo integralni pristop k produkciji vsebin. Pisana beseda, informacijska grafika in ilustracija se vsak teden razpletejo drugače, ustrezno predstavljeni temi. Prispevke je (zaenkrat) težko predelati v spletno obliko, zato vam jih ponujamo za prenos v PDF datoteki.

Prenesite si prispevek "Med zvezdami" kot PDF datoteko.

Statistika

V vesolje je do danes poletelo 317 plovil s človeško posadko. Od tega je trinajstkrat prišlo do nesreče. Skupaj je v nesrečah umrlo 19 ljudi, 20 pa jih je preživelo.

Možnost smrti v vesoljski nesreči je 1:68. Za primerjavo: možnost smrti v letalski nesreči je 1:11.000.000, v prometni nesreči pa 1:5000.

Metodološki komentar

Zaradi boljše primerljivosti smo za vesoljske polete poleg tistih, ki so dosegli 100 km nadmorske višine (Kármánova linija, meja vesolja po Fédération Aéronautique Internationale) upoštevali tudi tiste, ki so presegli le 80 km (ameriška definicija meje vesolja), saj je večina suborbitalnih letov (za katere je bilo namenjeno tudi plovilo podjetja Virgin Galactic) dosegla le to višino.

Podrobnejši opis nesreč s smrtnim izidom

Soyuz, 24. april 1967

Prva misija s plovilom Soyuz, ki se danes najpogosteje uporablja za transport v vesolje, je imela veliko težav, vrhunec pa je bila napaka pri odpiranju padala po vrnitvi v atmosfero. Soyuz je z visoko hitrostjo strmoglavil na Zemljo. Kozmonavt nesreče ni preživel.

X-15 Flight #191, 15. november 1967

Ob vrnitvni v atmosfero z eksperimentalnim suborbitalnim plovilom X-15 je zaradil tehnične okvare pilot izgubil oblast nad plovilom, ki je strmoglavilo in približno 20 kilometrov nad površjem Zemlje razpadlo.

Soyuz 11, 30. junij 1971

Kozmonavti so uspešno pristali na vesoljski postaji Salyut 1, kjer so preživeli tri tedne. Ob odhodu s postaje pa je prišlo do napake, zaradi katere se je kasneje samodejno odprl odzračevalni ventil in povzročil izgubo tlaka v kabini. Soyuz je kljub temu uspešno pristal, a so v njem našli zaradi dekompresije umrle kozmonavte.

51-L, 28. januar 1986

73 sekund po vzletu space shuttla Challenger je odpovedalo tesnilo in začel je uhajati vroč plin pod visokim tlakom. To je povzročilo konstrukcijsko nestabilnost plovila, ki je zaradi močnih aerodinamičnih sil razpadlo in ubilo vseh sedem astronavtov.

STS-107, 1. februar 2003

Ko se je space shuttle Columbia po dvotedenski misiji vrnil v atmosfero, je prišlo do poškodbe na levem krilu plovila, ki je zaradi nestabilnosti čez čas razpadlo. Umrlo je vseh sedem astronavtov.