Iranski reformistični časnik Shargh je včeraj poročal, da je 32 poslancev, povečini članov konservativnih strank, predlagalo sprejetje zakona o psih. Če bi bil sprejet, bi se sprehajanje psa ali lastništvo kosmatinca kaznovalo s 74 udarci z bičem ali z denarno kaznijo v višini med 255 in 2550 evri. Zaenkrat ni znano, ali bo večina v parlamentu podprla ta predlog, je pa res, da je v njem več konservativnih politikov, ki verjetno menijo podobno kot predlagatelji zakona.

»Sprehajanje psov ali opic (ali pa igranje z njimi) na javnem prostoru predstavlja grožnjo zdravju, hkrati pa krati mir drugim, zlasti otrokom in ženskam. To je tudi v neskladju z našo islamsko kulturo,« piše v predlogu zakona.

Iranskim policistom, lovcem z dovoljenjem, kmetom in pastirjem kazen ne bi grozila, piše v predlogu zakona, katerega cilj naj bi bil, da ljudje svojih ljubljenčkov ne bi več vozili v javnost.

Po islamskih običajih pes velja za nečisto žival, zato se jim Iranci povečini izogibajo in jih nimajo niti doma. Vendarle pa jih ima peščica, večinoma na bogatem severu Teherana, tudi za hišne ljubljenčke. Moralna policija, ki čisti ulice Irana, je v preteklosti že nadlegovala lastnike psov, nekaterim je živali celo zaplenila.

Predstavniki oblasti so zaskrbljeni na »kulturno invazijo« z Zahoda, tako da na hišne ljubljenčke, zlasti na pse, gledajo kot na posnemanje zahodnjaške kulture, piše Guardian. V preteklosti je med drugim tudi vodja policije javno oznanil, da so policijske sile pripravljene na reševanje težav s tistimi, ki bi v javnosti sprehajali pse, visoki klerik pa je pred časom že izdal fatvo proti vsem lastnikom psov.