Čarobno na Krasu

Bodite del čarobne kraške jeseni ob martinovem. S Pomladnimi sanjami bodo ob vinu in glasbi pričakali adrenalinsko Krasovo 10ko skozi Živi muzej Krasa, ob briškuli in tršetu bodo vaše martinčke povabili v ustvarjalno popoldne otroškega živžava, se poklonili svetemu Martinu in se z vinsko kraljico zavrteli med kralji poletnih teras. Petek, 7. novembra, bo v hostlu Pliskovica v znamenju predavanja o martinovanju in svetem Martinu, v sežanskem Kosovelovem domu pa bosta goste zabavala pevka, glasbenica, lutkarica in oblikovalka Brina Vogelnik ter harmonikar, multiinštrumentalist, skladatelj in izjemen glasbenik Janez Dovč. Po koncertu bodo z vami vinarji vsega matičnega Krasa, pokušali boste kraška vina v spremstvu ročno narezanega pršuta. Več informacij na www.sloveniaholidays.com.

Prvič v Deželi kozolcev

Dežela kozolcev, prvi muzej na prostem s kozolci, ki ga je v dobrem letu in pol obiskalo že več kot 30.000 registriranih obiskovalcev iz 42 držav in v katerem je 19 sušilnih naprav, od tega je 17 kozolcev, med katerimi so zastopani vsi tipi kozolcev v Sloveniji, prvič organizira tudi martinovanje. »Gre za zahvalni dan, ko so nekoč delavci, pastirji prejeli plačilo za njihovo letno delo. Zato se najbolj veselim kulinarične ponudbe lokalnih gostiln, ki bodo na dogodku poskrbele za okusne dobrote ob martinovem,« je pomen martinovanja pojasnil Uroš Pikl, vršilec dolžnosti direktorja Dežele kozolcev. Ta veseli dogodek, ko se mošt spremeni v vino, bodo praznovali v soboto, 8. novembra, s pričetkom ob 16. uri, ko boste lahko prisluhnili predavanju o kletarjenju in kulturi pitja. Ob 18. uri vas bo obiskala aktualna cvičkova princesa Maja Gregorčič, od 19. ure do polnoči pa bodo za glasbo skrbeli Veseli Dolenjci.

Tradicionalno v Laškem

Tradicionalna prireditev Martinovo v Laškem bo letos potekala že osemnajstič – od četrtka, 6. novembra, do torka, 11. novembra. V tem času se bodo zvrstili številni dogodki: predavanje akademika ddr. Jožeta Mačka in družabni večer ob petju ter žlahtni kapljici, osrednja proslava ob občinskem prazniku s podelitvijo priznanj v okviru tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna ter najvišjih občinskih priznanj, tradicionalni pohod po nekdanjih trških mejah Laškega, srečanje zakoncev v farni cerkvi sv. Martina, prireditev Majolka bod' pozdravljena – srečanje pevcev in godcev iz laške okolice, prikaz V gospodarjevi kleti, praznična sveta maša in Martinov koncert Tanje Žagar s 16-članskim Tamburaškim orkestrom Vipava in gostom večera – kubanskim violinistom Lazarom Zumeto. Pika na i veselih martinovanj v Laškem bo Martinov sejem, ki ima že zelo dolgo zgodovino. Več informacij na www.stik-lasko.si. th