V krizi se ni znašlo le slovensko alpsko smučanje. Večina drugih reprezentanc ima skupni imenovalec, saj so proračuni precej nižji kot minulo sezono. Po eni strani so številke razumljive, saj gre za poolimpijsko sezono, po drugi pa kažejo na dejstvo, da svetovna smučarija potrebuje spremembe. Tekme svetovnega pokala že vrsto let potekajo po skoraj enakih principih in so precej nezanimive predvsem mlajšim gledalcem.

Pod drobnogled smo vzeli italijansko smučarijo. Njihova zveza razpolaga s podobnim proračunom kot slovenska, znaša okrog deset milijonov evrov. Številni slovenski trenerji povedo, da je imela italijanska reprezentanca v alpskem smučanju v preteklosti podoben proračun kot slovenska, predvsem po koncu kariere Alberta Tombe. Italijanska reprezentanca bo imela v tej sezoni približno 30 odstotkov manj sredstev kot v minuli zimi, se pravi, da bo razpolagala z 1,4 milijona evrov. Krepko je morala krčiti svoje programe. Zgodba precej spominja na slovensko, ki pa se je znašla v precej večji finančni luknji. Tudi Italijani težko opazujejo predvsem Avstrijce in Švicarje, ki razpolagajo z dvomestnim evrskim milijonskim proračunom.

Imajo pa Italijani vsaj eno veliko prednost v primerjavi s slovensko reprezentanco. Da imajo mlado generacijo, na katero so lahko ponosni. Imajo precej žanov kranjcev tako v moški kot ženski konkurenci. Z njimi bodo vsaj preživeli v težkih časih, medtem ko jim bo za šampiona, kakršna sta Marcel Hirscher ali Anna Fenninger, bržčas zmanjkalo evrskih bankovcev.