Vladimirja Bačiča, ravnatelja osnovne šole Danila Lokarja iz Ajdovščine, so šolskemu inšpektoratu v zadnjih osmih mesecih prijavili dvakrat. Zaradi domnevno spornega aneksa k pogodbi o zaposlitvi je inšpektorat zadevo predal policistom, ki zoper ravnatelja vodijo preiskavo. »Osebno me je zelo prizadelo,« je bil skop z informacijami Bačič, ki se je v primežu pristojnih organov znašel zaradi anonimne prijave.

Ker policijska preiskava še poteka, Bačič zadeve ni želel podrobneje komentirati. Potrdil pa je, da so policisti pred dnevi obiskali šolo in z njim opravili razgovor. Prvo anonimno prijavo zoper Bačiča, ki je na osnovni šoli Danila Lokarja zaposlen 33 let, naj bi na šolskem inšpektoratu prejeli marca letos.

»Na podlagi prejete pobude je bil v šoli opravljen izredni inšpekcijski nadzor, v katerem je bilo izkazano nedosledno izvajanje nalog ravnatelja, ki izhajajo iz sklenjenega aneksa k pogodbi o zaposlitvi,« so pojasnili na šolskem inšpektoratu.

Plača za fiktivno poučevanje?

Po naših informacijah naj bi v aneksu k pogodbi o zaposlitvi pisalo, da Bačič poleg funkcije ravnatelja opravlja tudi učiteljsko delo, in sicer tri ure likovnega pouka na teden. A poučevanje likovnega pouka naj bi obstajalo zgolj na papirju. Dejansko naj Bačič ne bi poučeval v razredu. Sporno naj bi bilo, ker naj bi si za to izplačeval plačo.

»Zadeva je bila odstopljena v presojo svetu zavoda, ki sklepa pogodbeni oziroma delovnopravni odnos z ravnateljem šole. O potrjenih nedoslednostih v izvajanju je bilo obveščeno resorno ministrstvo. Zadeva je bila odstopljena v nadaljnjo obravnavo policijski postaji Ajdovščina, ki je pristojna za nadaljnje odločanje o vložitvi kazenske ovadbe,« pojasnjujejo na šolskem inšpektoratu, kjer so pred dnevi prejeli novo pobudo oziroma prijavo zoper Bačiča.

Druga anonimna prijava je po pojasnilih šolskega inšpektorata enaka marčevski prijavi, le da domnevno kaznivo dejanje zlorabe položaja razširja na daljše časovno obdobje. Tudi drugo prijavo so na inšpektoratu odstopili v obravnavo ajdovskim policistom.

Tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik je potrdil, da policisti v zvezi s sumom kaznivega dejanja na ajdovski osnovni šoli zbirajo informacije, vendar zaradi interesa preiskave o podrobnostih še ne morejo govoriti. Redkobesedni so tudi v svetu šole Danila Lokarja, kjer so bili tako z marčevsko kot z oktobrsko anonimno prijavo zoper Bačiča pri šolskem inšpektoratu seznanjeni.

Na odgovor, ali gre dejansko za sum kaznivega dejanja zlorabe položaja, bo treba počakati do konca policijske preiskave. Bačiču se v začetku prihodnjega leta izteče petletni mandat ravnateljevanja. V svetu šole so na omenjeno delovno mesto prejeli osem prijav. Med kandidati se je prijavil tudi Bačič, ki je pred dnevi podal odstopno izjavo z mesta ravnatelja.