Ocvrti mesni cmoki

Potrebujemo: 600 g mlete kakovostne teletine, 250 g drobnih kroglic mocarele (20 kroglic), 1 jajce, 1 šalotko, 1 žličko naribane lupine ekološko pridelane limone, 2 žlici krušnih drobtin, 2 žlici sladke smetane, 1 žlico olivnega olja, morsko sol, sveže zmlet črni poper, šopek bazilike ali peteršilja, olje za cvrtje, nesladkane koruzne kosmiče.

Priprava: V skledi dobro pregnetemo mleto meso, jajce, drobtine in smetano. Olupljeno šalotko zrežemo na čim bolj drobne kocke, vsujemo v ponvico z malo olivnega olja, pristavimo in na hitro posteklenimo. Baziliko osmukamo in z malo grobe soli drobno sesekljamo – potrebujemo je za 2 žlici. Popraženo šalotko skupaj z naribano limonovo lupinico in sesekljano baziliko primešamo mesni masi. Z žlico zajamemo mesno mešanico in jo na dlani nekoliko sploščimo. Na sredo vtisnemo kroglico mocarele, okoli katere meso oblikujemo v droben cmok. To počnemo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Kosmiče fino zdrobimo, stresemo v krožnik, potem pa v njih povaljamo mesne kroglice in kosmiče z dlanmi nežno pritisnemo k mesu. V globoki ponvi segrejemo olje, v katerem cmoke zlato rjavo ocvremo. Ocvrte s penovko poberemo iz olja in odcedimo na papirnatih kuhinjskih brisačah. Postrežemo kot predjed z gosto paradižnikovo, paprikovo, pikantno, gobovo ali poljubno drugo toplo ali hladno omako. Če cmoke postrežemo skupaj s testeninami (in paradižnikovo omako), nastane imenitna glavna jed.