Odpuščanje trenerjev na kratki rok ne bi imelo nobenih učinkov

Imenovano je bilo posebno začasno delovno telo, sestavljeno iz petih največjih alpskih klubov, direktorja SZS in predsednika alpskega odbora, ki bo v pol meseca pripravili konkreten sanacijski program delovanja alpskega dela zveze. Sklep je bil sprejet skoraj soglasno, vzdržan je bil le predsednik alpske panoge Dušan Gorišek. Ta je bil zadolžen za pripravo dolgoročnejše strategija razvoja panoge. Predsednik zveze Jurij Žurej pa mora pripraviti tudi dodatne ukrepe varčevanja na krovni zvezi, vključno s plačami.

Gorišek je pred tem pojasnil: "Odpuščanje trenerjev na kratki rok ne bi imelo nobenih učinkov zaradi trimesečnih odpovednih rokov, zmanjševanje števila reprezentantov in njihov 'prenos' na obubožane klube pa še slabše. Trenerji so se pripravljeni odpovedati aprilskim plačam, do konca sezone bi skupaj prihranili 125.000 evrov, 65.000 pa smo jih že. Imamo pa 400.000 minusa in prej ali slej bo prišlo do zrušitve in zaustavitve vseh dejavnosti alpskega smučanja." Predsednik SZS Enzo Smrekar je bil slikovit: "Skupaj bomo vsi za 300.000 evrov v minusu. Ugotovimo lahko, da ni bilo nič privarčevanega, ker se navaja privarčevana sredstva, ki jih tako ni. To je nekako tako, kot da bi ženska dejala, da je nekaj privarčevala, ker ni kupila torbice."

Edino pri alpskem smučanju niso sprejeli ukrepov

Smrekar je ugotovil, da edino pri alpskem smučanju ni niti zaveze, da bodo pristopili k sanacijskem programu, niti niso sprejeli ukrepov. "To lahko kontaminira celotno zvezo. To ni sprejemljivo. Zaradi ene panoge ne sme potopiti celotne zveze. Naša naloga je, da po doseženem soglasju in sprejetih sklepih opravimo naloge, ki so včasih tudi zelo zahtevne in nadležne. Obenem pa se moramo potruditi, da ohranimo tekme svetovnega pokala v Sloveniji tudi v prihodnje iz iz tega iztržimo več, tudi za sofinanciranje programov," je dejal Smrekar.

Vodja deskanja na snegu Samo Štante, je dejal, da pet let, odkar je v vodstvu zveze, ves čas govorijo o sanaciji alpskih panog, veliko manj ali skoraj nič pa ostalih disciplinah. "Deskarji imamo na voljo 320.000 evrov in s tem bomo morali živeti. Za nas ni novost, da da varčujmo pri hrani, namestitvah in ostalem, ker smo to počeli že doslej. Tudi šampioni, kot so Žan Košir in Rok Marguč sta tudi moral sama kaj dodati, da je bil program izpeljan," je dejal Štante.

Nekaj težav so imeli tudi pri sanaciji tudi v biatlonu. Srečo Barbič, vodja panoge za biatlon, je dejal, da premalo delajo na sanaciji in krčenju sredstev in premalo na prihodkovni plat. Ni se strinjal, da se v njihove stroške vključujejo tudi stroški in druge obveznosti zaradi težav v centru na Pokljuki, ter plačilu točke nekdanjemu trenerju Vladimirju Korolkeviču.

''Planica je leta 2010 plačala vse minuse zveze za vse discipline''

Predsednik zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je predstavil bolj solidno stanje v panogi: "Imamo 1,8 milijona evrov in tega proračuna se bomo držali, s trenerji so pogodbe podpisale, obenem pa imamo sami deficitarne panoge, ženske skoke in nordijsko kombinacijo, za kateri moramo med drugim kupovati opremo ... Verjetno bi se morali drugače organizirati in discipline sofinancirati tudi z organizacijo tekem za svetovni pokal, ki so pri nas. Planica je leta 2010 plačala vse minuse zveze za vse discipline."

Janez Vodičar, ki je na čelu tekačev, pa je med drugim dejal: "Dekletom sem že rekel, da ne bodo mogle v Skandinavijo, če ne bo dodatnih sredstev. Trenutno denarja ni več in programi so ogroženi. Če smučarska zveza ne bo izvajala športnih programov, potem ogroža tudi svoj obstoj in ne bo več ne zanimanja za šport. Trenutno je tako, sprejeli smo sklep o varčevanju in se ga moramo držati vsi."

Podprli so možnost priprave kandidature za svetovno prvenstvo v poletih

Podprli so možnost priprave kandidature za svetovno prvenstvo v poletih leta 2020 in prav tako v Planici možnost začetka kandidature SP v nordijskem smučanju leta 2022. Janez Bukovnik je dejal, da je potrebno začeti korake za kandidaturo, od katere pa je mogoče odstopiti brez posledic vse do tistega trenutek, ko bo potrebno plačati kotizacijo. Več o tem bo znano marca prihodnje leto po finalu svetovnega pokala v Planici.

Skakalec Jernej Damjan, novoizvoljeni predstavnik športnikov v IO SZS, je v zaključku dejal, da ni bilo prijetno poslušati razprav o vseh minusih, da je videl, da se težave rešujejo, obljubil pa je, da se bo sčasoma iz poslušalca prelevil v tistega, ki pomaga iskati rešitve.