Vestnost vključuje elemente kot so samodisciplina, previdnost, temeljitost, samoorganiziranost, premišljenost (naravnanost, da vedno premislimo, preden se odločimo za določeno ravnanje) in želja po dosežkih, še navaja revija Time.

Ne glede na področje, pa naj bo to denar, služba, dolgotrajen zakon, zdravo in dolgo življenje, vestnost povsod velja kot prvi pogoj, da nekomu uspe. Vestni ljudje v šoli dobivajo boljše ocene, zakrivijo manj kriminalnih dejanj in dalj časa ostanejo v zakonu. Tudi živijo dlje, pa ne le zato, ker manj pijejo in ne kadijo. Imajo nižje tveganje, da bodo doživeli kap, imajo nižji krvi pritisk in se redkeje srečajo z Alzheimerjevo boleznijo.

Kljub vsem pozitivnim zadevam pa vestnost ne pozna kreativnosti in neodvisnosti. Čeprav šole pogosto pozdravljajo kreativnost, učenci redkokdaj za to dobijo nagrado, ugotavlja revija Time. Učenci z najboljšimi ocenami na zaključnih izpitih ponavadi »padejo« na področju kreativnosti in neodvisnosti. So pa zato izredno točni, predvidljivi in zanesljivi. Vse tiste značajske poteze, ki jih iščejo delodajalci, le da zdaj vse pogosteje zahtevajo še kreativnost.