Marquez je v kraljevskem motociklističnem razredu dosegel nov mejnik. Potem ko je že v sobotnih kvalifikacijah z osvojitvijo 13. najboljšega startnega položaja v sezoni "padel" rekord. Marquez je namreč s tem izboljšal rekord Avstralcev Micka Doohana (leta 1997) in Caseyja Stonerja (2011), ki sta imela po dvanajst prvih startnih mest v eni sezoni.

Danes pa se je 21-letni Španec, ki je slavil svojo prvo zmago po dirki za veliko nagrado Velike Britanije konec avgusta, po številu zmag v eni sezoni izenačil z rekorderjem Doohanom; oba sta jih nanizala po 12.

Moštveni kolega Marqueza, Španec Dani Pedrosa (Honda), ki je v letih 2013 in 2012 osvojil veliko nagrado Malezije, je pri izzivanju Lorenza zletel s steze in dirke ni končal.

V skupnem seštevku SP je boj za drugo in tretje mesto še odprt. Rossi, sicer veliki ljubljenec malezijskega občinstva, ki je v karieri osvojil že sedem naslovov svetovnega prvaka, je trenutno drugi z 275 točkami in ima pred zadnjo dirko sezone v Valencii 12 točk prednosti pred moštvenim kolegom Lorenzom, sicer dvakratnim skupnim zmagovalcem sezone.

Tudi Marquez, ki je minuli konec tedna na dirki za veliko nagrado Avstralije grdo padel, a je naslov prvaka ubranil že pred dvema dirkama na Japonskem, bo skušal pred domačimi navijači na zadnji dirki sezone sam postati rekorder po številu zmag. Lani je 21-letnik postal najmlajši skupni zmagovalec v razredu motoGP.

Esteve Rabat je na dirki motociklističnega svetovnega prvenstva za veliko nagrado Malezije osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu moto2. Špancu je za osvojitev skupne zmage zadostovalo tretje mesto. Dirko je sicer dobil Rabatov rojak Maverick Vinales, kar je bila zanj četrta zmaga v sezoni, drugi pa je bil Finec Mika Kallio.

Španci so zmagali tudi v razredu moto3, kjer je slavil Efren Vazquez. Dirkač Honde je prišel do svoje druge zmage to sezono, drugi je bil Avstralec Jack Miller (KTM), tretji pa Španec Alex Rins. Vodilni v prvenstvu Španec Alex Marquez, mlajši brat slovitega dirkača v motoGP Marca Marqueza, je bil na dirkališču v Sepangu šele peti.

Dirkače čaka le še zadnja dirka sezone, dirka za veliko nagrado Valencie, ki bo 9. novembra.