Nevarnost zaradi kemičnega vžigalnika

Bombo so sprva nameravali uničiti v drugi polovici junija letos, vendar je akcijo takrat preprečilo slabo vreme. Ob pripravah na detonacijo pa so pripadniki državne enote civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, enote za hitre intervencije in podvodne reševalne službe, prišli tudi do novih spoznanj. Ko so odstranili mulj, so namreč ugotovili, da je bomba še enkrat večja, kot so sprva mislili, in da ima kemični vžigalnik, ki se lahko sproži že ob najmanjšem premikanju.

»Priprave na uničenje letalske bombe v Piranskem zalivu potekajo. V tem času bomo poskušali ugotoviti, ali obstaja še kakšna alternativna možnost uničenja ali odstranitve, na katero v literaturi ali v praksi še nismo naleteli. Še enkrat bomo pregledali območje in preverili ustne izjave o domnevni prisotnosti vsaj še ene mine ali bombe v bližini Maone. Hkrati bomo preučili tehnične možnosti za zaščito ribogojnice Fonda v času eksplozije in o povračilu stroškov ob morebitnem poginu rib ob eksploziji,« so povedali na republiški upravi za zaščito in reševanje.

Začasna omejitev plovbe in potapljanja

Plovila zaradi bombe naj ne bi bila v nevarnosti, seveda ob upoštevanju odredbe o začasni omejitvi gibanja na območju, kjer so našli bombo. Ta v polmeru 700 metrov strogo prepoveduje potapljanje, v polmeru 400 metrov pa tudi sidranje. Zaradi tega varnostnega ukrepa območje redno nadzorujeta uprava za pomorstvo in pomorska policija ter ga bosta nadzorovali do uničenja.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je na posebni točki odlaganja v Piranskem zalivu pet morskih min LMB II. Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, poveljuje ji Darko Zonjič, so jih junija letos prestavili z območja strunjanskega školjčišča, kjer so predstavljale nevarnost za gojitelje školjk in omejevale razvoj te gospodarske dejavnosti. Izvedeli smo, da gre za skoraj tri metre dolge in tono težke morske mine s 690 kilogrami eksploziva, ki jih bodo v prihodnje prav tako uničili.