Včeraj bi morala v Medani potekati podelitev Jenkove nagrade, ki jo za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let podeljuje Društvo slovenskih pisateljev (DSP). A je svečanost odpadla, saj se je avtorica nagrajene zbirke Vesa v zgibiAnja Golob v pisnem sporočilu udeležbi na njej odrekla, prav tako kot tudi denarnemu deležu nagrade, ki jo je sicer »z veseljem sprejela«.

Stvar »osebne higiene«

V svoji izjavi, naslovljeni na DSP in na medije, se je Golobova iskreno zahvalila strokovni žiriji, da se je odločila nagraditi zbirko Vesa v zgibi. »Čestitam sonominirankama in sonominirancema. Nagrado sprejemam, vesela sem je, v čast mi je. Iz načelnih razlogov in iz razlogov po mojem mnenju osnovne higiene pa zavračam sprejem pripadajoče denarne nagrade. Pri ničemer, kar je povezano z denarno nagrado, ne želim sodelovati.« V pismu je še dodala, da je v času podelitve nagrade gostja pesniškega festivala Schamrock na Dunaju in v Münchnu, kamor je bila povabljena že pred meseci, da pa se podelitve nagrade tudi sicer ne bi udeležila. Pesnica podrobnejših pojasnil ni želela dajati.

Predsednik DSP Veno Taufer je ob tem povedal, da je želel z nagrajenko razčistiti njeno stališče, pri čemer poudarja, da so njeni načelni razlogi »nedotakljivi«, da pa ni tako s formulacijo »osebna higiena«, ki se navezuje na nekaj nesnažnega. Po njegovem prepričanju se higiena nikoli ne tiče »samo nekoga, ki je načelen, oziroma samo osebnosti, zmeraj se tudi na nekaj ali nekoga nanaša«.

Težki časi za nagrado

Kontekst Jenkove nagrade in njene podelitve se je zapletel že lansko leto. Ob razglasitvi nominirancev je Taufer namreč nerodno izjavil, da je bila bera »izjemno pestra, ker sta bili med nominiranci dve avtorici«, kar je sprožilo protest skupine avtoric in avtorjev. Na predsednika DSP so padali očitki spolne diskriminacije in mizoginije, Barbara Korun pa je v javnem pismu izrazila tudi svoje zadržke glede novega načina financiranja nagrade, s katerim je po njenem mnenju društvo dobilo mnogo slabšo podobo. Financiranje je namreč za tri leta prevzel poslovnež in podjetnik Nedjan Brataševec, ustanovitelj umetniške ambasade Poljske v Goriških brdih, ki je tudi v tesni navezi z ruskim trgom, na katerem že leta trži blagovno znamko Monplaisir.

Vesa v zgibi je sicer avtoričina druga pesniška zbirka, ki se »od pesničinega prvega poskusa razlikuje po tem, da na videz preprostejši pesniški postopki porajajo bolj razplasteno sporočilo«, kot je v utemeljitvi nagrade med drugim zapisala literarna kritičarka Jelka Kernev Štrajn, predsednica žirije, v kateri so bili poleg Tauferja še lanska nagrajenka Kristina Hočevar ter literarna kritika Goran Dekleva in Igor Divjak.