Po besedah programskega direktorja festivala Simona Popka se rdeča nit letošnjega Liffa navezuje na retrospektivo Veliko platno, iz katere je tudi otvoritveni film, ki ga bodo predvajali s 35-milimetrskega filmskega traku.

Retrospektiva Veliko platno vključuje filme, za katere strokovnjaki menijo, da jih je treba gledati izključno v kinu. Kot je Popek dejal na današnji novinarski konferenci, je na to pomembno opozarjati v času, ko ljudje filme gledajo na pametnih telefonih, tablicah in drugih medijih. Retrospektivo bo pospremil zbornik, ki bo izšel pod okriljem Kinodvora in Slovenske kinoteke.

Za nagrado vodomec, ki jo podeljuje Telekom Slovenije, se bo v Perspektivah potegovalo deset svežih filmov mladih avtorjev. Med njimi so hanekejevski sodobni horor Lahko noč, mamica režiserke Veronike Franz in Severina Fiale, senzacija filmskega festivala Sundance Ritem norosti v režiji Damiena Chazelleja ter film Jeana-Charlesa Hueja, triler s pridihom dokumentarnega o življenju Romov na severu Francije, Požri svoje prednike.

V tekmi za vodomec bosta tudi veliki zmagovalec letošnjega puljskega filmskega festivala Številka 55 v režiji Kristijana Milića ter film brez besed, v katerem se akterji sporazumevajo izključno v gluhonemi govorici, Pleme, ki ga podpisuje Miroslav Slabošipcki.

Najbolj oblegana sekcija na Liffu so vsako leto Predpremiere. Med velikimi režiserskimi imeni, katerih filmi bodo na sporedu festivala, so Alejandro Gonzalez Inarritu s filmom Birdman, Mike Leigh s svojim G. Turner, Roy Andersson s filmom Golob je sedel na veji in razmišljal o življenju, Xavier Dolan z Mamico ter Abel Ferrara s filmom o zadnjem dnevu življenja Pier Paola Pasolinija.

Med Predpremierami bo prikazana tudi avstrijsko-slovenska koprodukcija Gozdovi so še vedno zeleni, katere režijo podpisuje Marko Naberšnik. Poleg Naberšnikove novega izdelka, ki je posnet v nemščini, si bo na Liffu v tekmovalnem programu kratkih filmov mogoče ogledati eksperimentalni portret pesnika Tomaža Šalamuna Vsak pravi pesnik v režiji Nejca Sajeta in Jeffreyja Younga. V Panorami svetovnega filma je zaslediti še srbsko-slovensko-črnogorsko koprodukcijo Barbari v režiji Ivana Ikića.

V sekciji Kralji in kraljice bodo med drugimi prikazani film Najbolj iskani človek Antona Corbijna, v katerem v enih svojih zadnjih vlog nastopa Philip Seymour Hoffman, novi film režiserja Darwinove nočne more Huberta Sauperja Prihajamo v miru ter dokumentarni portret Wima Wendersa in Juliana Ribeira Salgada Sol zemlje. Avtorski retrospektivi bosta posvečeni nedavno preminulemu velikanu sovjetskega in ruskega filma Alekseju Germanu ter švedskemu režiserju mlajše generacije Rubenu Östlundu.

Ekstravaganca prinaša izbrane filme, ki imajo prav tako svoje zvesto občinstvo. Popek je med njimi omenil izraelski film Veliki, zlobni volkovi v režiji Aharona Keshalesa in Navota Papushada.

Na Liffe so vabljeni tudi najmlajši gledalci. V programu Kinobalon jim bodo letos postregli s šestimi filmi, med katerimi bosta dva sinhronizirana v slovenščino, švedski film Emil iz Löneberge bo sinhroniziran celo v živo.

Festival bo ponudil tudi pester spremljevalni program. Letošnja novost v tem sklopu bo tekmovalni program glasbenih videospotov. Gledalci bodo svojega izbranca lahko izglasovali preko spleta. Organizirana bosta še štiridnevni seminar za mlade Nori na evropski film ter scenaristični seminar Centra Ustvarjalna Evropa z Mary Kate O Flanagan.

Letošnjo izdajo bo v soboto, 22. novembra, sklenil film Alfa samec v režiji Alana Partridgea.