Tekači bodo lahko tudi na tem na sejmu prevzeli maratonski material – startno številko in čip, majico dogodka in bon za testeninko. V soboto, 25. oktobra, ob 18. uri bo na odru sejma potekala tudi uradna otvoritev 19. Ljubljanskega maratona s predstavitvijo vabljenih atletov, nagovorom župana ter glasbenim programom, ki bo letos tudi spremljevalni del sobotne testeninke »Barilla, dober tek«.

Sejem odpira svoja vrata danes - četrtek, 24. oktobra, in bo do nedelje odprt vsak dan med 9. in 19. uro. V nedeljo se bodo vrata sejma odprla že ob 6.30, s čimer bodo udeležencem maratona omogočili pravočasen prevzem štartnih številk.

Več sklopov sejemskih dogajanj

Prvi sklop vključuje omenjene prevzemne dejavnosti na informacijski točki, kjer bodo tekačem dajali vse potrebne informacije o tekaški prireditvi, programih, zaporah cest in letos tudi o novi trasi. Drugi del obsega ponudbo. Največji razstavni del bo zavzemal Intersportov tekaški center s svetovalci in bogato sejemsko ponudbo, ki jo bo dopolnjevalo še veliko drugih razstavljavcev. Del, po katerem se sejem Tečem najbolj razlikuje od drugih sejmov doma in v tujini, je Maratonski medicinski center, ki bo postavljen v sodelovanju s Centrom za medicino in šport pri ZVD, d. d. Strokovnjaki z zdravniško opremo bodo vse dni sejma brezplačno na voljo obiskovalcem, njihovo prisotnost po posameznih dneh pa je moč predhodno preveriti na spletni strani maratona. Center za medicino in šport bo poskrbel za predstavitev najsodobnejše funkcionalne diagnostike v medicini športa.

V sodelovanju s strokovnjaki

Ponudba sejma bo podobna lanski, se bo pa s svojo ponudbo priključilo tudi nekaj novih razstavljavcev, večinoma s področja zdravja in športne opreme. Odrski program bo letos zasnovan tako, da se bo na njem izmenjalo več strokovnjakov z različnih področij, predstavitve pa bo dopolnjeval zabaven pogovorni program.

Podrobnejše je sejemsko dogajanje opisano na spletni strani, vsekakor pa bo zajelo vsa področja, ki zanimajo tekače. V sodelovanju z nacionalno organizacijo za boj proti dopingu Sloado, bodo tekače na pasti dopinga opozarjali področni strokovnjaki, tekaški trenerji pa bodo govorili o tehniki teka ter pravilni izbiri tekaške obutve in vadbenih programov. Področje športnega prehranjevanja se bo dotaknilo tudi tematike metabolnih hormonov in funkcionalnega prehranjevanja, zajeto pa bo tudi področje fizioterapije in športne regeneracije.

Vsako leto so med najbolj iskanimi tudi informacije s področja športne fotografije in športne psihologije. Tudi tu bodo strokovnjaki poskrbeli za odgovore na vprašanja obiskovalcev.

Živahno na odru

Različni trendi na tekaškem področju so odlično izhodišče za pogovore in soočenje vključevalo vse od zagovornikov veganskega in vegetarijanskega do paleo načina in priporočil doktrine. O tem se bodo ob izzivih Mateja Zalarja pogovarjali dr. Mojca Amon, Blaž Strožer, Urban Praprotnik, Marko Roblek in Žiga Gombač.

Na področju doktrine športne psihologije bodo dr. Mateju Tušku odgovarjali maratonci ali ultramaratonski tekači Dušan Mravlje, Boštjan Videmšek, Uroš Sobočan in Marko Roblek. Po vsej verjetnosti najbolj znana in najstarejša rekreativna tekačica Helena Žigon bo z avtorico Jasmino Kozina Praprotnik predstavila še svežo biografijo z naslovom Bela dama, v kateri se tematika dotika področja teka in žensk včeraj ter danes.

Gostje bodo govorili o tem, kako so videti največji maratoni na svetu, zakaj obiskati svetovne prestolnice in turizem združiti z maratonskim nastopom, katere lokacije so najbolj privlačne in kje so najhitrejše ter najzanimivejše trase ter kaj izbrati za maratonsko sezono 2015. Izkušeni maratonski popotniki bodo interaktivno predstavili največje maratonske bisere in odgovorili na vsa vprašanja občinstva.

Del sejemskih dogajanj pa bo namenjen tudi pogovoru z Jernejem Šugmanom, ki je letos kot ambasador podprl dobrodelni projekt organizatorjev in Zavarovalnice Tilia »Predani korakom«. Z nerodnimi začetnimi tekaškimi koraki ob vodenju tekaškega trenerja Blaža Strožerja je več kot pol leta z bralci bloga delil izkušnje in tekaške prigode. Vse z enim samim ciljem – zagotoviti sredstva za nakup posebnega tekočega traku s pripomočki za učenje hoje za otroke s cerebralno paralizo v starosti od šestih mesecev do šestih let na otroškem oddelku rehabilitacijskega centra Soča. (uk)