Mnogi izumitelji in oblikovalci bodo priznali, da so navdih črpali iz znanstvene fantastike. Med najbolj vplivne avtorje vsekakor šteje Jules Verne. Pionir na področju izdelave podmornic Simon Lake je celo navedel, da je Verne vodil njegovo življenjsko pot, vplival pa je tudi na astronavte, astronome, inovatorje na področju aviacije in raziskovalce. Znano je tudi, da so Motorolin mobilnik na preklop navdahnile komunikacijske naprave iz znanstvenofantastične serije Zvezdne steze. Po drugi strani, pa se znanstvena fantastika pogosto sooča s ponesrečenimi napovedmi, ko se z oziranjem nazaj opazi vsa naivnost ali pesimizem obdobja, ko je avtor ustvarjal.

Od znanstvene fantastike do delujoče lebdeče rolke

Med optimistične napovedi hitrosti znanstvenega napredka sodi priljubljeni film Nazaj v prihodnost 2, ko Michael J. Fox potuje v leto 2015. Film je bil posnet leta 1989 in je predstavil svet s samosušilnimi oblekami, letečimi avtomobili, natančnimi vremenskimi napovedmi in lebdečimi rolkami. Čeprav smo v zadnjih 26 letih naredili velike napredke, pa je naš svet danes večinoma še vedno bolj podoben tistemu leta 1989 kot fiktivnemu 2015. Kljub temu se je leto pred iztekom roka na Kickstarterju pojavil projekt, ki bi nas lahko precej približal viziji prihodnosti iz preloma 80-ih. Podjetje Arx Pax je namreč izdelalo prototip lebdeče rolke.

Pri podjetju trdijo, da naprava trenutno zdrži 136 kilogramov, prihodnje verzije pa bi lahko zmogle brez težav prenašati celo 226 kilogramov. Usmerjamo jo z nagibanjem, kot običajno rolko, edina težava, ki preprečuje, da bi z njo lahko šli na ulico, pa je, da lebdi zgolj na posebnih kovinah kot sta baker in aluminij, saj lebdenje temelji na tehnologiji magnetnega polja. Prvi preizkusi naprave pravijo, da je vožnja z njo precej zabavna, a je obračanje z nagibanjem precej zahtevno, saj zaradi lebdenja nimamo občutka trenja, kot smo ga navajeni z običajnih rolk.

So prihodnost protipotresne lebdeče zgradbe?

Dodatna težava za navdušence nad filmom Nazaj v prihodnost 2 je tudi visoka cena za napravo, ki se giblje pri 10 tisoč dolarjih, vam bo pa tisoč dolarjev kupilo priložnost za enourni tečaj vožnje, medtem ko s sto dolarji lahko kupite pet minutno vožnjo.

Če se vam zdijo omenjene cene previsoke, naj pojasnimo, da je lebdeča rolka zgolj stranski produkt projekta, ki ga imajo pri podjetju Arx Pax v mislih. Primarno želijo svojo tehnologijo za lebdenje ponuditi razvijalcem, ki lahko za 299 dolarjev kupijo delujoč Hendo motor, ki poganja lebdenje rolke in dovolj posebne površine, da lahko z njim eksperimentirajo.

Izumitelj Arx Paxovega Hendo motorja Greg Henderson je za Engadge povedal, da je zamisel za motor za lebdenje dobil v želji, da bi s pomočjo lebdenja pred nevarnostjo rešil ogroženo zgradbo. Pravi, da zamisel v teoriji ni nemogoča, saj že sedaj s pomočjo tehnologije za lebdenje premikamo 50 tonske vlake, med koristnejšimi aplikacijami pa bi lahko bila na področju zaščite pred potresnimi sunki. To bi dosegli z dovolj močnimi motorji za lebdenje, ki bi ob nevarnosti potresa zgradbo dvignili od tal in jo ločili od tresljajev, ki bi jo drugače ogrozili.

Sliši se zelo zanimivo, koliko časa bo minilo do tedaj, pa je drugo vprašanje. Trenutno je znano zgolj to, da bodo navdušenci z dovolj globokimi žepi lahko pravočasno za uresničitev napovedi filma Nazaj v prihodnost 2 po najbližji bakreni ali aluminijasti plošči rolkali s svojo lebdečo rolko. Podjetje jih namreč namerava dostaviti do 21. oktobra 2015, ko pride Marty McFly v Hill Valley prihodnosti.