O Slovaški in Latviji ter vlogi favorita.

Ne bežimo od dejstva, da je Slovenija na obeh tekmah absolutni favorit, čeprav ne gre za naivna nasprotnika. Slovaška je precej pomladila igralski kader, saj ne računa več na nekatere starejše in izkušenejše. V obrambi igrajo sistema 6-0 in 5+1 na strani, s hitro tranzicijo v igri, v napadu pa klasično kot večina evropskih reprezentanc. Mnogi Latvijo uvrščajo med »eksote«, a to je daleč od resnice. Glavni igralec je 215 centimetrov visoki levičar Dainis Kristopans, član slovaškega Tatrana, ki bo naslednje leto zvezda prestopnega roka. Poteče mu dolgoročna pogodba, lastnik kluba pa ga že tri leta ne pusti nikamor.

O razlogih za Cehtetovo vrnitev.

Ni dobil poziva le zato, ker je poškodovan Nenad Bilbija. S Cehtetom se nisem osebno pogovarjal, a je igralec, ki spada v reprezentanco, ki si zasluži priložnost, čeprav se je pred leti mogoče poslovil v čudnih okoliščinah. O tem, kako bo ob njegovi vrnitvi, ne vem. Ne morem in nočem karkoli vnaprej govoriti in napovedovati, bi pa želel, da z glavo in razmišljanjem postane del te ekipe. Upam, da bo, če ne, pa... Dobro igra v Franciji in mislim, da je igralec, ki lahko pomaga reprezentanci in prispeva dodano vrednost.

O zdravstvenem stanju igralcev.

Štirje imajo težave: Dragan Gajić, Uroš Zorman in Sebastian Skube s stegensko mišico, Borut Mačkovšek s kolenom. Kljub poškodbam bomo vse vrzeli pri igralcih pokrili s tistimi s sedanjega seznama, ne bomo klicali drugih. Mačkovškova poškodba se že predolgo vleče, prav tako rehabilitacija. Odigra eno tekmo in nato mu koleno oteče, zato potem 10, 14 dni ni v pogonu. Skube nam na teh dveh tekmah verjetno ne bo mogel pomagati, a to govorim na osnovi pogovora z njim, brez rezultatov zdravniškega pregleda in magnetne resonance. Nisem zdravnik in nimam kompetenc govoriti o poškodbi. Gajić že nekaj časa vleče poškodbo, Zorman pa je na zadnji tekmi sicer igral za Kielce, a to ni bil pravi Uroš. Zadnjega, tretjega koraka, ko je treba potegniti in s katerim naredi prednost, ni bilo.

O morebitnem pozivu Miha Zarabca.

S svojimi igrami v dresu celjskega kluba bi si zagotovo zaslužil poziv v reprezentanco. A moj način je takšen, da mora igralec najprej dobiti priložnost na kakšnem turnirju. Težko se odločam za čistega debitanta na tekmah, ki imajo veliko težo in pomen, kot so na primer kvalifikacijske.

O usodi kaznovanih Uroša Zormana in Miha Žvižeja.

Po tekmi z Ukrajino v Velenju v kvalifikacijah za SP 2015 sta dobila kazen: prepoved dveh tekem igranja in tretjo pogojno za obdobje enega leta. Kazen dveh tekem sta oddelala v dodatnih kvalifikacijah proti Madžarski, pogojna je v teku. Oba lahko igrata že proti Slovakom, a bomo to raje še enkrat preverili. Da slučajno ne bi prišlo do kakšnih zapletov in bi potem tekmo izgubili za zeleno mizo z 0:10.