Tesna županska bitka in zmaga v drugem krogu v Postojni bo zanesljivo odmevala še nekaj časa. Vse do 12. ure včeraj, ko so po pošti prispele še zadnje veljavne glasovnice za tokratno župansko bitko, sta bila v negotovosti tako Jernej Verbič, ki je občino Postojna vodil dosedanje tri mandate, kot tudi njegov protikandidat Igor Marentič, ki se mu je na koncu na županski stolček uspelo zavihteti z vsega enim samim glasom prednosti.

V nedeljo zvečer je bilo med obema vsega pet glasov razlike, po pošti pa je prispelo še šest glasovnic. Od teh je bilo na petih obkroženo ime Verbiča, na eni pa Marentiča – in prav ta ena sama je bila dovolj, da je s 3319 glasovi novi župan Postojne postal Igor Marentič, ki sta ga za župana predlagala Andrej Berginc in skupina volilcev. Če bi se slučajno zgodilo, da bi oba zbrala enako število glasov, bi o zmagovalcu odločil žreb, je razložil direktor državne volilne komisije Dušan Vučko.

A Marentič dvomi, da se bo njegov nasprotnik zadovoljil s porazom. »Kot mi je za zdaj znano, bodo v nasprotnem taboru skoraj zagotovo zahtevali ponovno štetje glasov.« Kot velevajo pravila, so rezultati volitev še vedno neuradni, saj mora občinska volilna komisija počakati, če bi do včeraj do polnoči kdor koli še vložil ugovor zoper delo volilnih komisij, je še pojasnil Vučko. A hkrati poudaril, da sama DVK pri ugotavljanju rezultatov nima nobenih pristojnosti, da je dejansko vse v rokah občinske volilne komisije, ki ji v Postojni predseduje Mateja Geržina. Komisija bo tako morala odločati o morebitnih ugovorih, če so ti utemeljeni, kot tudi o zahtevi po ponovnem štetju glasov. »Vendar pa nekdo ne more zahtevati ponovnega štetja glasov samo zato, ker je volitve izgubil, temveč mora za to obstajati utemeljen, tehten razlog,« je poudaril Vučko.

Žal nam Marentičevega protikandidata in dosedanjega župana Verbiča ni uspelo priklicati na njegov mobilni telefon, v njegovem štabu pa takoj po tem, ko je občinska volilna komisija razglasila neuradne rezultate in so prišteli tudi šest po pošti prispelih glasov, še niso vedeli, kakšni bodo nadaljnji koraki. A neuradno naj bi Verbič na občinsko volilno komisijo že naslovil pritožbo. Da bodo prihodnji dnevi – komisija mora namreč v štirih dneh odločiti o vloženih ugovorih – še pestri, pričakuje tudi Geržinova.

Nekaj glasov razlike tudi v nekaterih drugih občinah

Tako tesno kot v Postojni sicer ni bilo nikjer, čeprav so bili kandidati za župane precej izenačeni še v nekaterih drugih občinah. Še najbližje drami v Postojni so bili v pomurski regiji, v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, kjer je Antona Slano in Miroslava Petroviča ločevalo šest glasov. A kot nam je dejal tamkajšnji predsednik občinske volilne komisije Marko Ajlec, so enajst glasov, ki so prispeli po pošti, že prišteli k obstoječim glasovom, neodprti pa sta ostali le še dve glasovnici, ki sta prispeli po pošti. Ti pa na rezultat v nobenem primeru nista vplivali in ga spremenili. To pomeni, da so tudi v tej občini volilci izvolili novega župana, to je postal Miroslav Petrovič.

Precej majhna razlika med glasovi je bila tudi v občini Trzin, kjer je s 745 glasovi na koncu slavil Peter Ložar, Romeo Podlogar pa je za njim zaostal za 20 glasov. V Divači je s 17 glasovi prednosti, dobila jih je 768, zmagala Alenka Štrucl Dovgan pred Ivanom Kovačičem, ki jih je zbral 751. Nekoliko večja razlika je bila v občini Cerkno, kjer je nekdanji župan Jurij Kavčič za 29 glasov prehitel aktualnega Mirana Cigliča in tako znova postal župan. V Bovcu je zmagovalca Valterja Mlekuža od protikandidata Davorja Gašperčiča ločilo 37 glasov, na Muti pa je Mirko Vošner z 58 glasovi prednosti premagal Darka Sahornika.

Za ogled celotne razpredelnice delnih neuradnih izidov županskih volitev kliknite TUKAJ.