Čeprav je letošnje prvenstvo v razredu motoGP že odločeno – naslov je že pred dirko v Avstraliji ubranil Marc Marquez –, je bilo vroče tudi na avstralskem asfaltu. In bolj ko se sezona bliža koncu, močnejša je Yamaha, Marquez pa je očitno z mislimi že na počitnicah.

Že pred dirko v Avstraliji je bilo jasno, da si je dirkač Honde Marc Marquez z odličnim prvim delom sezone, ko je nizal eno zmago za drugo, postavil več kot dober izhodiščni položaj, da tudi letos osvoji naslov prvaka. In ga je, a lahko bi tudi rekli, da je vlak ujel v zadnjem trenutku. Kajti napak je tudi pri njem vedno več, Yamahina dirkača Valentino Rossi in Jorge Lorenzo sta iz dirke v dirko močnejša, Hondin drugi dirkač Dani Pedrosa pa letos nikakor ni ujel koraka z najboljšimi.

Phillip Island je bilo prizorišče zanimive dirke, prave orgije padcev, bi lahko rekli, saj je kar nekaj dirkačev končalo ob stezi v pesku. Avstralski asfalt je bil očitno prevelika uganka tudi za sicer vedno hitrega Marqueza, ki pa na zadnjih dirkah nikakor ne najde prave zanesljivosti. Sicer je bil ta konec tedna zelo hiter, z dvanajstim najboljšim startnim mestom v tej sezoni je izenačil rekordno število najboljših startnih mest v eni sezoni. In na dirki mu je šlo vse gladko od rok in je z lahkoto vodil pred tekmeci, a deset krogov pred koncem je bilo dirke zanj konec: »Škoda za ta padec, v tistem trenutku sploh nisem vozil preveč agresivno ali na meji zmogljivosti. Veliko dirkačev je padlo na tej dirki, predvsem zato, ker smo pri zaviranju blokirali sprednje kolo. Ne vem, kaj je bil vzrok, vreme je bilo sicer sorazmerno hladno. Iz vsega tega pa lahko vzamem kakšno novo izkušnjo za naslednjo sezono.« Marquez se je odločil za asimetrično sprednjo pnevmatiko, ki pa je pri mnogih dirkačih naletela na precej negodovanja. A tudi sicer Marquez iz tega padca ni delal posebnega cirkusa, saj je prvič v tej sezoni lahko vozil neobremenjeno, in se je odločil za malce drugačen pristop do same dirke in pri nastavitvah motocikla. Privozil si je že veliko prednost in bi brez padca verjetno dirko dobil z lahkoto. A to pot se mu račun ni izšel.

Zato pa je velik korak naprej naredil Valentino Rossi. 35-letni mojster motocikla je z zmago na najboljši možni način praznoval 250. dirko v kraljevem razredu in 82. v karieri, s katero je še malce povečal prednost pred tretjeuvrščenim Jorgejem Lorenzom. »Veselim se nove zmage, seveda, a se zavedam, da bi to dirko zelo težko dobil, če Marquez ne bi padel. Videl sem, da je imelo veliko dirkačev težave s sprednjo pnevmatiko, mi smo so odločili za zelo mehko, in to je bilo očitno odločujoče. V primerjavi z lansko sezono letos lahko vozim precej bolj konstantno, motocikel je veliko bolj predvidljiv, in čeprav smo tvegali s sprednjo pnevmatiko, smo bili očitno veliko bolj srečni pri zbiri. Dejstvo pa je, da sem z letošnjo sezono lahko zadovoljen, Marquez si je sicer zaradi fantastičnega začetka sezone zaslužil ponovno osvojitev naslova prvaka, a tudi mi ne spimo.«

Jorge Lorenzo je moral letos že nekajkrat priznati premoč izkušenemu veteranu, in tudi na dirki v Avstraliji je bilo tako. Sicer je bil Španec zadovoljen z ekipnim rezultatom, s svojim drugim mestom pa ne. In glavna tarča kritik so bile pnevmatike: »Trdo delaš ves konec tedna, potem pa dobiš pnevmatike, ki so dobre le za desne ovinke. V desnih ovinkih sem brez težav sledil Valentinu, ga celo prehitel, v levih ovinkih pa sem komaj obdržal motocikel na stezi. In bilo je vedno slabše in slabše, v zadnjih dveh krogih je le malo manjkalo, pa bi tudi jaz padel. Zato lahko rečem, da je bilo to eno mojih najbolj srečnih drugih mest.«

Tretjega mesta in prvega obiska zmagovalnih stopničk se je po padcu Cala Crutchlowa veselil Bradley Smith. »Ko sem prepeljal ciljno črto, sploh nisem vedel, na katerem mestu sem, oziroma nisem dojel, da sem tretji. Šele ko sem malce uredil misli, sem se začel veseliti. In moja naslednja misel je bila, kakšen bo občutek na zmagovalnih stopničkah. Lahko vam povem, da je bilo nepozabno. Še zlasti ker sem se za las izognil trčenju z Bradlom, ki sem ga opazil v zadnjem trenutku, ko je priletel od zadaj in me zgrešil za las,« je povedal Smith.

Naslednja dirka bo na sporedu 26. oktobra v Maleziji.