Po dolgočasni sezoni, v kateri je kraljeval nepremagljivi Španec Marc Marquez, njen zaključek vendarle nudi bolj zanimive boje. Šestnajsta dirka v sezoni, VN Avstralije, je postregla s kaotičnim razpletom, saj so se padci kar vrstili. Očitno je bila najpomembnejša stvar v boju za zmago opravljena že pred samim startom, izbrati je bilo treba najboljše gume za spolzko podlago na dirkališču v Philipp Islandu, pri tem pa je bil najuspešnejši devetkratni svetovni prvak, izkušeni, 35-letni Valentino Rossi.

Dirko začel z osmega startnega položaja

Italijan je dirko, svojo 150. v kraljevskem razredu, začel šele z osmega startnega položaja, a po startu hitro našel ritem, prišel na drugo mesto, nato pa se mu je nasmehnila sreča. Dotlej zanesljivo vodilni Marquez je drugič v zadnjih treh dirkah zdrsnil po cestišču in v 18. krogu ostal brez uvrstitve, pred tem se je podobno zgodilo Marquezovem rojaku Daniju Pedrosi, ki je po trku z Andreo Iannonejem prav tako moral odstopiti. Tako je imel Italijan odprto pot do zmage, saj je imel tudi Lorenzo težave z gumami, tako da ni bil konkurenčen.

»Te zmage res nisem pričakoval. Ko sem se pripeljal do tretjega mesta in videl Marqueza in Lorenza, kako sta si priborila prednost, sem mislil, da je tretja najvišja stopnička moj maksimum. A razpletlo se je drugače. Vesel sem, da sem po desetih letih spet zmagal na Philipp Islandu, to je zame eno najbolj priljubljenih dirkališč,« se je smejalo »doktorju«, ki je z 82. zmago v karieri nekoliko povečal prednost v seštevku svetovnega prvenstva pred tretjeuvrščenim Lorenzom, a boj za drugo mesto, prvo si je že pred časom zagotovil branilec naslova Marquez, je pred predzadnjo dirko, VN Malezije, ki bo v Sepangu že naslednji teden, še povsem odprt.

Najbolj srečno drugo mesto v karieri

»Danes moram biti več kot zadovoljen z drugim mestom. Mislim, da je to moje najbolj srečno drugo mesto v karieri. Če bi izbral prave gume, bi bil najbrž konkurenčen Marquezu, vsaj tako se mi je zdelo. A jih nisem, toda na koncu se je vse srečno razpletlo. Tako zame, ki sem zadržal možnosti za skupno drugo mesto, kot za ekipo,« je dejal Lorenzo, ki mu je prvič v karieri družbo na zmagovalnem odru delal Bradley Smith. Britanec je izkoristil številne padce, ko je bilo videti, da bo drugo mesto osvojil njegov rojak Cal Crutchlow, je tudi ta padel in Smith je prišel do največjega uspeha kariere: »Na koncu v teh kaotičnih razmerah niti nisem vedel, da sem zasedel tretje mesto. To je fantastično, hvala ekipi za zaupanje ter možnost, da sem prišel do takega uspeha.«

V razredu moto2 je zmagal Španec Maverick Vinales (Kalex), skupno vodi njegov rojak Esteve Rabat (Kalex), ki je tudi povsem blizu naslova. V razredu moto3 je za navdušenje domačinov poskrbel Jack Miller (KTM), ki je premagal vodilnega v skupnem seštevku Alexa Sancheza (Honda), mlajši brat Marquez se je moral zadovoljiti z drugim mestom, a ima v skupnem seštevku še naprej lepo prednost pred tokratnim zmagovalcem.