Nekdanji varuh pacientovih pravic Marjan Petrič kljub ponovni kandidaturi ni bil izbran. Ob izteku mandata naj bi mu na ministrstvu za zdravje dejali, naj zapre pisarno, saj nimajo denarja za nov razpis. Pacientom je bila povzročena velika škoda, je prepričan Petrič, zato je uslužbenko ministrstva za zdravje Vesno Kovačič kazensko ovadil.

»Veste, k zastopniku pacientovih pravic ne hodijo bogataši, zato sem se zavzel za paciente. Nekateri nimajo niti toliko denarja, da bi prišli do zastopnika na svojem območju, na ministrstvu pa so rekli, naj si poiščejo pomoč pri katerem od preostalih dvanajstih zastopnikov po Sloveniji,« je ogorčen Petrič, upokojen odvetnik, ki je funkcijo zastopnika pacientovih pravic v Novi Gorici prevzel leta 2008. V petih letih se je nanj obrnilo po brezplačno pomoč 1640 pacientov, ki niso bili zadovoljni z obravnavo v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah.

»Sedemdeset odstotkov primerov smo rešili pozitivno, v prid pacientov, s pogovori in dogovori. Trideset odstotkov primerov je ostalo nerešenih, zato sem bil pripravljen delo nadaljevati,« pravi Petrič. Avgusta lani je na potek mandata opozoril območni zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki je bil njegov predlagatelj. »Kovačičeva se na poziv predlagatelja ni odzvala. Oktobra je mandat potekel, zato sem novembra osebno odšel na ministrstvo za zdravje,« razlaga Petrič. Tam naj bi mu Kovačičeva dejala, da nimajo sredstev za nov razpis, pacienti pa si lahko poiščejo pomoč pri katerem od preostalih zastopnikov v državi. Pisarno v Novi Gorici so začasno zaprli. A Petrič je prepričan, da je s tem povzročila ljudem veliko škodo zaradi nerešenih zadev, ki se sicer rešujejo z mediacijo in jih omejujejo zelo kratki roki.

Z zaprtjem pisarne so bolnikom škodili

»S tem, ko je odgovorila, da nimajo denarja za nov razpis in zaprla pisarno v Novi Gorici, je občanom povzročila veliko škodo. Kot javna uslužbenka je prekoračila pooblastila, ko je navedla, da nisem vreden zaupanja, in zadržala mojo prijavo na mesto zastopnika, namesto da bi jo posredovala vladi,« je prepričan Petrič.

Nov razpis so na ministrstvu objavili konec decembra lani. Nanj sta se prijavila dva kandidata, ki po oceni ministrstva nista bila ustrezna. Eden od kandidatov se je hkrati potegoval za zastopnika na drugem območju, kjer je bil tudi izbran. Drugi kandidat, Petrič, ni izpolnjeval vseh pogojev, ker naj ne bi bil vreden zaupanja in naj ne bi imel socialnih in komunikacijskih sposobnosti. Prepričan je, da so ga na ministrstvu po krivem obdolžili in da gre za zlonamerna natolcevanja.

Kazensko ovadbo zoper Kovačičevo je aprila letos vložil pri nacionalnem preiskovalnem uradu, kjer zaradi varstva osebnih podatkov, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, ne dajejo izjav za javnost. A kot kaže, je ovadba še vedno pri njih, saj je niti na ljubljanskem niti na novogoriškem državnem tožilstvu niso prejeli. Na ministrstvu za zdravje z ovadbo zoper uslužbenko niso seznanjeni, zato je tudi ne komentirajo.

Marca letos je ministrstvo objavilo nov razpis za zastopnika pacientovih pravic na Goriškem, na katerem je bil konec avgusta izbran Šuligoj.