Kampanja pred drugim krogom županskih volitev je v Piranu potekala v bistveno bolj umirjenem tonu kot pred tedni, ko je predvolilno dogajanje tudi ob Piranskem zalivu zaznamoval koprski župan Boris Popovič. Njegov sodelavec Sebastjan Jeretič (Slovenija za vedno) je na zadnjo volilno nedeljo govoril o ignoriranju medijev in napovedal, da se bo posvetil terenski in digitalni kampanji. A je pred drugim krogom volitev na medijska soočenja kljub vsemu pristal.

Čeprav se je pred drugim krogom odločil za bistveno bolj umirjeno držo, prostor v razpravah pa so dobili tudi razvojni projekti, mu volilna napoved, ki jo je za Dnevnik opravila agencija Ninamedia, ne kaže najbolje. Tako kot pred pred dvema tednoma je tudi tokrat v prepričljivi prednosti aktualni župan Peter Bossman (SD), ki je v prvem krogu volitev zbral 3139 glasov oziroma dosegel 47-odstotno podporo. Jeretiča je tedaj podprlo 32-odstotkov volilcev (2143 glasov).

V Oljki omenjajo zlorabo strankinega imena

Sicer pa Bossmana podpirajo tudi v večini strank, ki so se pred dvema tednoma uvrstile v 25-članski občinski svet. »Načeloma bi ostali morda tudi nevtralni, če ne bi prišlo do zlorabe mojega imena in imena naše stranke nekaj dni pred volitvami. Stranka Slovenija za vedno je tedaj nagovarjala celo naše člane, naj glasujejo za njih, češ da je tako dogovorjeno,« pravi tretjeuvrščena županska kandidatka v prvem krogu Irena Dolinšek iz stranke Oljka. Ob tem dodaja, da so člani stranke, ki bo imela v novi sestavi občinskega sveta dva člana, po prvem krogu primerjali možnosti njihovega delovanja v piranski občini. »Ugotovili smo, da bomo lažje delali z aktualnim županom,« poudarja Dolinškova iz Oljke, ki je prisotna v vseh štirih obalnih občinah. Po njenem mnenju bi imel Jeretič več možnosti za uspeh, če se v njegovem štabu ne bi šli tako agresivne kampanje. »Naš kraj si na prvem mestu zasluži povezovanje in dialog,« dodaja županska kandidatka, ki je v prvem krogu zbrala sedemodstotno podporo.

Ivančič ne podpira izključevanja in žalitev

Kot je znano, se je na četrto mesto uvrstila županska kandidatka SMC Romana Kačič. Na listi Cerarjeve stranke, ki bo v občinskem svetu zasedala tri sedeže, je bil izvoljen tudi glasbenik in aktualni nepovezani svetnik Slavko Ivančič. Na zadnjih volitvah je bil v svet izvoljen na listi Neodvisen.si, katere predsednik je Gašpar Gašpar Mišič, iz stranke pa je med drugim izstopil tudi zaradi Mišičevega koketiranja s koprskim županom.

»Delovanje stranke SMC temelji na nekonfliktnosti, strpnosti in dialogu. Čeprav je pomembna tudi koalicija na državni ravni, nismo dobili nobenega diktata, kaj moramo. Nikakor pa se ne strinjamo z načinom komunikacije drugega kandidata. Pred prvim krogom je prišlo do izključevanja, slišati pa je bilo tudi žaljivke,« razloge, zakaj podpirajo Bossmana, pojasnjuje Ivančič, ki bo drugi zaporedni mandat vodil krajevno skupnost Portorož. Ob tem sicer priznava, da bi se lahko v zadnjem mandatu naredilo tudi več.

Glede na razmerje političnih sil na državni ravni ne preseneča niti dejstvo, da tudi stranka DeSUS podpira županskega kandidata iz vrst SD. Županska kandidatka in svetnica stranke DeSUS Stanislava Premru Lovšin dodaja, da so v zadnjem mandatu kar dobro sodelovali z aktualnim županom. »S podaljšanjem mandata bi lahko določene zadeve, ki smo si jih zastavili, tudi zaključili,« je prepričana Premru-Lovšinova. Po njenem mnenju bo Jeretiča verjetno podprlo tudi nekaj njihovih članov.

Na volišča v piranski občini se je pred dvema tednoma odpravilo skoraj 45 odstotkov volilnih upravičencev. Če bodo volilci še drugič zapored izbrali Bossmana, se bo prvi temnopolti slovenski župan po uspešnosti izenačil s svojo predhodnico Vojko Štular (ZLSD). Vmes je piransko občino vodil Tomaž Gantar (Piran je naš), leta 1994 pa je piranski župan postal Franko Fičur (ZLSD).