V Policijski upravi Celje so potrdili, da so konec minulega meseca od prevaljske občinske volilne komisije prejeli kazensko ovadbo zaradi kupovanja preferenčnih glasov na nedavnih lokalnih volitvah. Preiskava naj bi se neuradno nanašala na dva znana gostinca s Prevalj Bernarda Pačnika in Rafaela Škufco, ki sta kandidirala za občinskega svetnika na nestrankarski Listi za ljudi in bila s preferenčnimi glasovi v občinski svet tudi izvoljena. Domnevno naj bi volilce na predčasnem glasovanju za morebitne preferenčne glasove nagradila z brezplačnim pivom. Če bi jima na sodišču dokazali krivdo, bi jima grozila denarna kazen ali celo leto dni zapora. A na Koroškem naj to ne bi bil edini tak primer.

Enega volilca ujeli pri fotografiranju glasovnice

Nekaj podobnega naj bi se dogajalo tudi v občini Muta, kjer volitev še niso končali, saj bodo to nedeljo volilci znova šli na volišča, da bodo v drugem krogu izvolili novega župana. V drugi krog sta se uvrstila Mirko Vošner, ki kandidira na svoji neodvisni listi in je v prvem krogu zbral skoraj 44,6 odstotka glasov, in občinski svetnik Darko Sahornik, ki kandidira s svojo listo Za Muto gre in je prejel slabih 32 odstotkov glasov. Zato ne čudi, da se predvolilna mrzlica na Muti stopnjuje.

A prav Sahornik, večletni občinski svetnik, ki se je tik pred lokalnimi volitvami znašel tudi na zatožni klopi slovenjgraškega okrožnega sodišča, naj bi bil tisti, ki naj bi volilcem za glas obljubljal pico v gostilni podjetja Butolo. Že pred prvimi lokalnimi volitvami naj bi, tako naši viri, obljubljal celo denarne nagrade v višini nekaj deset evrov. Kot se govori, naj bi si nagrado prislužili tisti, ki so fotografirali glasovnico, na kateri se je videlo, za koga so volili, in dokaz posredovali županskemu kandidatu, ta pa naj bi jim v zameno za to izročil kupon za pico. A celjski policisti, kot nam je zatrdila tiskovna predstavnica Milena Trbulin, o tem doslej niso bili uradno obveščeni, niti z območja Mute niso prejeli nobene ovadbe.

Fotografiranje glasovnice omenili v zapisniku

Mirjam Paradiž, predsednica volilne komisije v občini Muta, je za Dnevnik potrdila, da je volilni odbor na enem od volišč zaznal, da je volilec fotografiral svojo glasovnico. »Na občinsko volilno komisijo ni prispela nobena uradna pritožba. Res pa je, da je komisija to, da je nekdo fotografiral glasovnico, kar je storil s telefonom in se je to tudi slišalo, zapisala v zapisnik. Posebne pozornosti temu niso posvečali, saj naj ne bi šlo za množično dogajanje. Ocenjujemo, da je šlo za osamljen primer, čeprav tega ne moremo vedeti, saj lahko s telefoni volilci glasovnice fotografirajo povsem neslišno,« je dejala Paradiževa. Govorice smo seveda želeli preveriti tudi pri Sahorniku, a se na naše klice ni odzval, prav tako se na Koroškem radiu včeraj ni udeležil soočenja s protikandidatom Vošnerjem.

Domnevno kupovanje volilnih glasov naj bi preiskovali tudi murskosoboški policisti. Tam naj bi glasove, po 15 evrov za glas, kupoval svetnik Robert Celec, ki je bil izvoljen s preferenčnimi glasovi. Obenem naj bi anonimnež zaradi domnevnega kupovanja glasov ovadil tudi Aleksandra Jevška, nekdanjega direktorja Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave RS in županskega kandidata, ki se bo v nedeljo v drugem krogu pomeril z aktualnim županom Antonom Štihcem. Obtožbe sta oba Pomurca že zavrnila.