Redkokdaj se na Ljubljanski borzi zgodi, da delnice Krke niso na prvem mestu po vrednosti sklenjenih poslov. Minuli teden so bile namreč najprometnejše delnice Pivovarne Laško, s katerimi je bilo ustvarjenih za 5,2 milijona evrov prometa. Promet s Pivovarno Laško je tako predstavljal skoraj polovico prometa na Ljubljanski borzi, ki je znašal 11,5 milijona evrov. Vrednost Pivovarne Laško se je na tedenski ravni sicer zvišala za 3,3 odstotka, vendar pa so bili vlagatelji konec tedna precej razočarani, saj je v petek delnica padla kar za 7,5 odstotka. Zadnje mesece je zaznati precejšnje zanimanje za delnice, saj je podjetje v postopku iskanja primernega investitorja, ki bi dokapitaliziral družbo. Strategija do leta 2019, ki jo je sprejel nadzorni svet, narekuje dokapitalizacijo v višini vsaj 75 milijonov evrov ter združitev s Pivovarno Union. Po neuradnih podatkih je dokumentacijo za sodelovanje pri dokapitalizaciji prevzelo 31 interesentov. Poleg 21 finančnih vlagateljev naj bi bilo tudi 10 strateških, med njimi nizozemski Heineken, turški Efes Pilsen, danski Carlsberg in ameriški AB InBev. Že decembra lani pa naj bi v lastniško strukturo Laščanov vstopil skrivnostni vlagatelj, ki ima pod nadzorom sedem odstotkov vseh delnic in je za DUTB ter Kapitalsko družbo tretji največji lastnik pivovarne. Razloga za 500-odstotno letošnjo rast delnice sta torej uspešna prodaja deleža Mercatorja, s katerim se je sicer še vedno prezadolžena skupina deloma razbremenila, ter napoved, da mora Laško do konca junija prihodnje leto najti strateškega lastnika.

Spodbudna novica je prejšnji teden doletela tudi podjetje Gorenje, ki je sicer utrpelo padec v višini dveh odstotkov in končalo pri tečaju 6,75 evra. Družba je uspešno dokončala izdaj petletne obveznice v skupni nominalni višini 73 milijonov evrov, kar je, zaradi velikega zanimanja, precej več, kot so sprva načrtovali.

S seznama za privatizacijo, ki ga je lani potrdil DZ, lahko prečrtamo že tri družbe: Helios, Fotona in Aerodrom Ljubljana. Prodaja slednjega se je uradno končala ravno v petek, ko je nemški upravljavec letališč Fraport nakazal kupnino za 75,5-odstotni delež. Katera družba bo naslednja?