V ponedeljek zjutraj okoli 4.30 je Čelanove zbudil ropot pred njihovim domom v Murkovi ulici. »Ko sem se spustil po stopnicah, sem na hodniku našel razbito steklo in dve granitni kocki,« je župan opisal tedanje dogajanje. Previdno je odprl vhodna vrata in videl, da je v vrata nekdo z nožem zapičil njegovo sliko, na steni pa so neznanci narisali rdeči grafit z napisom »Čelan, mrtev si«.

O dogodku je nemudoma obvestil policijo, ki je opravila kriminalistični ogled in se lotila zbiranja informacij ter obvestil. Župan ne dvomi, da je ta grožnja povezana z lokalnimi volitvami. Na nikogar ni pokazal s prstom, a je jasno, da sumi politične nasprotnike, ki podpirajo protikandidata Mirana Senčarja.

»Prejšnje tri volilne kampanje so potekale vsaj približno civilizirano. Kar pa se počne sedaj, je preseglo vse meje zdravega okusa,« je ogorčen Čelan. »Grožnje s smrtjo so bile tokrat na mojih vratih napisane z rdečo barvo, toda če bodo na županskih volitvah zmagali akterji, ki so jih narekovali, bodo jutri napisane s krvjo.«

Sočasno s prijavo groženj policiji je naznanil tudi sum kaznivega dejanja, ki naj bi ga zagrešil protikandidat. S tem je izpolnil svojo napoved s predvolilnega soočenja v Odmevih minuli teden. V oddaji je namreč Čelan predstavil dokument, ki naj bi dokazoval domnevno nezakonite preprodaje zemljišč v industrijski coni Videm pri Ptuju. »Med nakupovalci, ki si bodo razdelili dobičke, je tudi protikandidat,« je trdil Čelan.

»Žalosti me, da se je v zadnjih tednih predvolilna kampanja sprevrgla v osebno diskreditiranje in obračunavanje. Po volitvah bo treba sesti za skupno mizo in delati v dobro mesta in njegovih prebivalcev, zato je nujno, da se strasti umirijo,« se je na včerajšnje dogodke odzval Miran Senčar in Čelanu predlagal, da bi skupaj prepleskala žaljivi grafit.

Župana prehitel za en glas

Natanko 3121 glasov je v prvem krogu zbral Senčar in s tem za samo en glas prehitel dolgoletnega župana Čelana. Enainpetdesetletni inženir elektrotehnike in lastnik podjetja Tenzor je bil v preteklih letih eden najglasnejših Čelanovih kritikov, letos pa se je odločil kandidirati s podporo Društva za Ptuj.

V prvem krogu mu je presenetljivo in v nasprotju z objavljenimi javnomnenjskimi raziskavami uspelo izbojevati tesno zmago. V drugem krogu je predsednik ptujskega kluba Manager celo prevzel vlogo favorita, saj ga je podprla večina županskih protikandidatov in političnih gibanj v mestu, tako z levega kakor tudi z desnega političnega pola. Zato bi v primeru zmage imel že zagotovljeno večino v mestnem svetu.

Seveda pa se Čelan, ki je bil pred volitvam prepričan o gladki zmagi v prvem krogu, ne namerava brez boja posloviti s funkcije, ki jo je zasedal dolge tri mandate. Dolgoletni član LDS je v svojo koalicijo med drugimi pridobil stranki SLS in NSi. Ali se mu bo s tem zavezništvom in z vlaganjem kazenskih ovadb zoper protikandidata uspelo obdržati na položaju, se bo pokazalo v nedeljo.