Drobna Iris Halmshaw ne govori, s svetom komunicira prek svojih umetnin. »Od prve slike naprej je list napolnila z barvami, vendar ne kar tako povprek, temveč zelo premišljeno,« je za CNN dejala dekličina mati Arabella Carter-Johnson, ki priznava, da še ni videla takšnih mojstrovin izpod rok otrok enake starosti. »Bila je srečna in navdušena, ko smo našli ključ, kako komunicirati z njo,« je dodala.

Da je z Iris nekaj narobe, sta Arabella Carter-Johnson in Peter-Jon Halmshaw opazila, ko pri dveh letih še ni govorila in redko vzpostavila stik z očmi. Postavili so ji diagnozo avtizma, zdravniki pa so staršem pojasnili, da obstaja le malo uspešnih terapij za takšne otroke. Po dolgih neprespanih nočeh iskanja odgovorov, sta zakonca naletela na predlog terapije z umetniškim ustvarjanjem.

Iris se je neverjetno hitro naučila risanja z vodnimi barvicami. Za »platnom« pa je uspela ohraniti kar nekaj ur popolne koncentracije. Ko so tudi prijatelji in sorodniki Arabello prepričali, da so slike malčice nekaj posebnega, je bila pot do uspeha zagotovljena. »Vsi prihodki se stekajo na njen varčevalni račun. Vse, kar zaslužimo s prodajo njenih slik, porabimo za najrazličnejše terapije,« je še pojasnila mama.

Starša jo sicer poskušata zaščititi pred zunanjih svetom, zato je ne vozita v studie in ji ne dovolita intervjujev. Sta pa vzpostavila spletno stran z njenimi slikami in posnela njen portret.

Poglejte si ga tukaj: