Nemalo zapovedi in nasvetov se podeli pred tako velikimi tekaškimi prireditvami, kakršna je Ljubljanski maraton, a vedno znova se zdi, da jim udeleženci teka posvečajo premalo pozornosti. Še posebno pozornost zahtevajo napotki trenerjev za starejše ali tiste, ki imajo zdravstvene težave. Le tako je lahko tek v velik užitek daleč v pozno starost, ko tudi sedemdesetletniki brez težav pretečejo deset kilometrov na tej največji tekaški prireditvi pri nas. Dokaz tega je skupina starejših, ki se jih je prijelo ime nodolovci in se že tretje leto zapored od poletja pripravljajo na desetkilometrski tek ali polmaraton na Ljubljanskem maratonu. S trenerjem Bojanom Kristanom iz GiBita, ki nodolovce spremlja že vsa leta, smo spregovorili o nekaterih posebnostih skupine in predvsem, kako čim bolj omiliti morebitne negativne posledice po takšni preizkušnji.

Že tretje leto ste GiBitovi trenerji z Nodolovo skupino. Kakšne spremembe ste v tem času opazili pri udeležencih treningov?

Tisti, ki z nami trenirajo dlje, so že pravi tekači. Motivacijo najdejo v treningu in mislim, da sta postala tek in trening njihov način življenja, ne nazadnje se pogosto udeležujejo različnih tekaških prireditev. Z leti sta se jim spremenila tudi tehnika teka in postava. Seveda imajo nekateri veliko več motivacije kot drugi.

Kje pri starejših je neka splošna meja med pretiravanjem in zdravim ukvarjanjem s športom?

Vse je odvisno od tega, s čim se ukvarjamo. Če tečemo sedemkrat na teden, ni zdravo, če pa se sedemkrat na teden ukvarjamo z različnimi športi, je to še kako zdravo. To velja tako za starejše kot tudi mlajše. Odvisno je tudi od tega, kakšen je napor in katere mišice vključujemo med aktivnostjo.

Katere najpogostejše napake delajo starejši pri teku in športu nasploh?

Predvsem, da pretiravajo. Regeneracija in postopnost sta izjemno pomembni, ljudje pa hočejo priti do želenega takoj. Zato se zaženejo v treninge in ne pomislijo na posledice. Ob začetkih priprav smo mi tisti, ki jih držimo nazaj.

Spregovoriva o dneh po maratonu. Ali smo bili, če nas še teden dni po njem bolijo noge, preslabo pripravljeni ali je to normalno?

Odvisno od tega, ali redno tečemo takšno razdaljo in kako hitro smo tekli. Regeneracija po zelo velikih naporih traja tri do štiri dni in tudi do enega tedna. So pa lahko posledice odvisne od veliko dejavnikov – od tega, kaj smo jedli po maratonu, koliko smo počivali in seveda, kako pripravljeni smo bili.

Kaj je priporočljivo pojesti po tekmi?

Obrok, sestavljen iz 75 odstotkov ogljikovih hidratov in 25 odstotkov beljakovin. Pomembno je čim prej po aktivnosti zaužiti kakšen sadni jogurt ali čokoladno mleko in ko nam to seveda časovno uspe, še večji obrok.

Kako dolg počitek torej priporočate?

Vsaj teden dni, z vmesnimi sprehodi oziroma lažjo aktivnostjo.