»Z ekipnim kolegom sem bil v zadnjem ovinku preveč zadaj in zaradi vetra s strani sva morala začeti sprint prej kot preostali, in še to po vetru. Drugo mesto za Tylerjem Farrarjem je zato največ, kar sem lahko iztisnil. Američan je imel odličen položaj v zaključku in ga je znal izkoristiti,« je Luka Mezgec opisal okoliščine, ki so mu po etapni zmagi v petek tudi v tretji etapi dirke Po Pekingu do Qinjiadiana prinesle vrhunsko uvrstitev. V sobotni drugi etapi je namreč kljub izjemnemu trudu izgubil majico vodilnega. Kriv je predvsem onesnažen kitajski zrak. Organizatorji so zaradi smoga in skrbi za zdravje cilj prestavili na zadnjo vzpetino 35 kilometrov bliže predvidenemu cilju v mestu Janqingu. Na takem terenu pa Kamničan proti kolesarjem kova Philippe Gilbert ni imel nikakršnih možnosti.

Po današnji etapi s ciljem na klancu, ki bo odločila o skupnem vrstnem redu – Jan Polanc je že v prvi etapi z 18 minutami zaostanka izgubil vse možnosti za visoko skupno razvrstitev – bo v torek še zadnja priložnost, da še izboljša že tako sijajno bero sezone. Za nameček bo to etapa od Trga nebeškega miru do stadiona Ptičje gnezdo, kjer je lani slavil sploh prvo zmago v nizu dirk WorldToura. »Priložnost je, a veliko je odvisno od sreče. Naša ekipa Giant Shimano na dirki namreč nima kolesarjev, s katerimi bi lahko sestavili sprinterski vlak. Tako je veliko odvisno od sreče, kakšno izhodišče si priborim. Prvi dan mi je odlično uspelo, v nedeljo sem bil malenkost prekratek,« poudari Kamničan za zadnji tekmovalni dan sezone elitnih dirk WT. Mimogrede, to bo tudi zadnji tekmovalni dan dirke Po Pekingu, ker je po štirih izvedbah prihodnje leto ne bo več na koledarju WT.

Ne glede na zadnjo dirko do Ptičjega gnezda ima Mezgec za sabo sijajno sezono. Sodi med deveterico najuspešnejših zmagovalcev sezone. S petimi zmagami na dirkah WorldToura je poravnan z zmagovalcem Gira Vincenzom Nibalijem, svetovnim podprvakom Simonom Gerransom in poljskim hribolazcem Rafalom Majko. Zmago več imata njegova sprinterska kolega iz Gianta Nemca John Degenkol in Marcel Kittel, sedem jih ima velemojster vožnje na čas Tony Martin, največ, devet, pa Alberto Contador. »Glede na to, da sem šele drugo sezono med to profesionalno elito, sem lahko ponosen in hvaležen za mesto med temi kolesarji. To, da sem v tej družbi, pomeni, da sem na visoki ravni vso sezono,« meni o sezoni.

Ob tem velja posebej omeniti, da imajo zmage različno težo in vrednost glede na vse posebnosti (etapne dirke, enodnevne), kar seveda odraža lestvica WT, a zmage imajo v cestnem kolesarstvu še posebej veliko vrednost. Zato so vse po vrsti zelo čislane in spoštovane. »Philipa Gilberta sem pred dvema letoma gledal po televiziji in njegove predstave na spletu so mi bile vsak dan za motivacijo. Imel sem celo sprintarice v njegovih barvah, prvo etapo tu na Kitajskem pa mi je že rekel, da sem njegov favorit za zmago in mi zaželel srečo pred sprintom,« je razkril detajl z belgijskim velezvezdnikom, ki je v sezoni 2011 nanizal kar deset zmag v WT.

Letos pa je kolesar BMC šele v skrajšani drugi etapi slavil drugo zmago v nizu WT v sezoni ter majico vodilnega slekel Mezgecu. Tako kot Gilbert ima manj elitnih zmag od Mezgeca tudi Nemec Andre Greipel, ki je s 16 zmagami tudi najuspešnejši na vseh dirkah UCI tudi na nižjih ravneh. Pet zmag nista nabrala niti Greiplova zasledovalca Arnaud Demare (15) in Alexander Kristoff (14) ter tudi taki mojstri kot Mark Cavendish, Peter Sagan, Chris Froome, Michal Kwiatkowski in celo Alejandro Valverde, ki je po klasiki Po Lombardiji že skupni zmagovalec WorldToura. Zaradi poškodbe Contadorja mu sploh ni bilo treba odpotovati na Kitajsko. Španec je letos zmagal le tri dirke svetovnega popotovanja (Valonska puščica, Klasika San Sebastian, etapa Vuelta), a je bil na visoki ravni vso sezono, kar dokazuje tudi osem zmag na drugih dirkah zunaj koledarja WT.

In še ena zanimiva številka se pojavlja ob zmagi Luke Mezgeca v petek na Kitajskem. To je bila jubilejna dvajseta zmaga slovenskih kolesarjev od preoblikovanja sistema profesionalnega kolesarstva v letu 2006, ko so uvedli ProTour, zdaj imenovan WorldTour. Mezgec je med šestimi kolesarji s šestimi zmagami tudi prispeval največ.