Vettel se bo ob koncu sezone poslovil od ekipe. Pričakujete, da bo do konca sezone vozil maksimalno in v skladu s pričakovanji Red Bulla?

Seveda pričakujem to. Sebastian je večkratni svetovni prvak, dosegel je vse, kar je možno doseči, je eden mojih vzornikov. Je pa predvsem profesionalec od glave do pet, v dosedanji karieri je tesno sodeloval z Red Bullom, zato pričakujem, da bo tako tudi na preostalih dirkah te sezone.

Šest let je bil pri Red Bullu, pa se do zdaj ni vedno izkazal kot nekakšen izrazit »ekipni igralec«?

Ne morem in ne smem ocenjevati, kaj bo storil. Lahko povem le, kaj pričakujem glede na minule izkušnje. Vsekakor pa se bomo pred naslednjimi dirkami vsi skupaj z vodstvom ekipe usedli in predebatirali, kaj vse se še lahko zgodi. Sebastian tudi matematično letos ne more več postati prvak, lahko pa naredi veliko dobrega ekipi. Glede na vse, kar so skupaj dosegli, verjamem, da je v interesu vseh, da se uspeh ponovi. Verjamem, da želi ekipo zapustiti z dobro voljo.

Kodeks obnašanja, pogodbeni členi, vse to verjetno govori svoje?

O pogodbah ne morem govoriti, kodeks pa je nekaj, česar naj bi se dirkači držali. Dokler je dirkač še v boju za osvojitev naslova prvaka, lahko vozi tako, kot mu najbolj ustreza, in ima, tako mislim, tudi pravico, da pričakuje, da mu bodo vsi v ekipi stali ob strani. S tem ne mislim, da bi mi bilo kaj podarjeno, presneto se zavedam, da se bom moral zelo potruditi, a ko se bo odločalo o malenkostih, ko bi znala odločitev enega dirkača biti tisti ključni dejavnik, takrat mislim, da bi morale biti stvari jasne.

Poleg Nica Rosberga ste vi edini, ki ima letos vsaj še teoretične možnosti za osvojitev naslova svetovnega prvaka?

Da, o tem govorim. Stvari so na papirju jasne, vem, da ne bo lahko, Mercedesova dirkača sta letos presneto hitra, vsi v ekipi bomo morali še kako napeti vse moči, da bi ju prehiteli, pa čeprav včasih kar dvomim, če je to sploh dovolj. Zato res ne potrebujemo, da bi si še midva s Sebastianom stala nasproti.

Pa vendar, osvojiti naslov prvaka le zaradi samega sebe je veliko bolj sladko, kot če ti to uspe s pomočjo drugih?

Res je. A pojdimo po vrsti, najprej moramo tako daleč sploh priti. To bi bil potem drug, bolj sladek problem. Nismo še v položaju, da bi o tem sploh na glas razmišljali. Res pa je tudi, da je dirkaču v veliko večje zadovoljstvo, če si ob takem uspehu lahko reče, uspelo mi je, meni, s pomočjo inženirjev, mehanikov, nič ni bilo podarjeno. A danes so razmere take, da je vsaka pomoč dobrodošla. Ne želim biti odvisen od drugih, a če bo prišlo do tega, da bi mi Sebastian lahko pomagal, ne bom rekel ne.

Ali je dirka v Suzuki pustila kakšne posledice tudi pri vas?

Lagal bi, če bi rekel, da se me ni dotaknilo. Precej stvari imam v glavi, verjamem, da tudi drugi dirkači, take stvari se usidrajo v glavi. A vem tudi, da moramo to nekako odklopiti, ko smo na stezi, ni prostora za razmišljanja, kaj bi bilo, če bi bilo. Dati moraš vse od sebe in ostati osredotočen samo na trenutno dogajanje na stezi. Vem pa, da smo v Rusijo vsi prišli z določenim psihološkim bremenom. Ne smemo dopustiti, da bi nas to oviralo, vsaj takrat, ko smo v dirkalniku, ne.

Povzeto po motorsport-magazin.com