Novico, da je 83-letni Gorbačov v bolnišnici, so v četrtek objavili ruski mediji. Nekdanji sovjetski voditelj je ob tem sporočil, da je njegovo zdravstveno stanje slabo že teden dni, da pa se je odločen boriti za življenje.

Nazadnje v bolnišnici junija lani

Gorbačova so nazadnje hospitalizirali junija 2013, ko je bil na splošnem pregledu. Nobelov nagrajenec za mir, ki naj bi imel diabetes, je v zadnjih letih na javnih nastopih deloval utrujeno.

Gorbačov je na čelo Sovjetske zveze stopil leta 1985 in uvedel obsežne politične in gospodarske reforme, ki sta se jih prijeli imeni glasnost (odprtost) in perestrojka (obnova).

Z njegovimi reformami so republike pod nadzorom Moskve leta 1991 dobile dovolj moči za razglasitev neodvisnosti, Rusija pa je skupaj z Belorusijo in Ukrajino podpisala dogovor o razpustitvi Sovjetske zveze.

Propad Sovjetske zveze je obžaloval

Propad Sovjetske zveze je sicer Gorbačov obžaloval, saj da je bil cilj njegovih reform rešiti njeno propadajoče gospodarstvo z modernizacijo, ne pa jo razbiti. Za svoj prispevek h končanju sovjetske hegemonije v Vzhodni Evropi in hladne vojne je leta 1990 dobil Nobelovo nagrado za mir.

Za razliko od tujine, kjer uživa veliko spoštovanje, je Gorbačov v ruski politiki odigral le obrobno vlogo, je pa kritiziral ruskega predsednika Vladimirja Putina in ga pozival, naj se odpove oblasti.

Je na čelu Fundacije Gorbačov za raziskave in dobrodelne programe. Skupaj z ruskim oligarhom Aleksandrom Levedevem pa ima v lasti 49-odstotni delež opozicijskega časnika Nova Gazeta, ki se ga je v teh dneh omenjalo tudi kot kandidata za letošnjo Nobelovo nagrado za mir.