Selektorju Srečku Katancu in reprezentantom se je po zmagi nad Švico z 1:0 s hrbta odkotalil mlinski kamen, ki so si ga položili na tekmi proti Estoniji. Ker so premagali neposrednega konkurenta za drugo mesto na lestvici, bo pot v Litvo, kjer jih v nedeljo čaka tekma tretjega kroga, precej lažja.

Ko je Katanec prišel na novinarsko konferenco po tekmi, ni skrival zadovoljstva. »Zadovoljni smo s tremi točkami. Čestitke fantom. Vedeli smo, da je Švica kakovostna, kar je dokazala. Za zmago proti Švici moraš imeti tudi kar nekaj sreče, dobrega vratarja, kar smo ga zagotovo imeli. Ko je bilo najtežje, je Handanović ubranil strele. Igralci so bili borbeni, kolikor se je dalo. Švica ima izredno kvalitetne igralce. V drugem polčasu smo jim pa povzročili težave z menjavami. Ne gre zmagi gledati v zobe, a moramo priznati, da znamo igrati tudi bolje. Je pa treba vedeti, da je bila Švica na svetovnem prvenstvu,« je z mirnim glasom uvodoma povedal Srečko Katanec in nato izpostavil, da slovenski reprezentanti niso bili na najvišji ravni v fizičnem smislu. »Te kvalifikacije bodo težje za tiste reprezentance, ki imajo v določenem trenutku slabše pripravljene nogometaše,« je dodal prvi mož slovenskega strokovnega štaba. Govoril je tudi o taktiki, o tem, da je bila igra z dvema napadalcema slabša kot z enim. »Res je, da se začetna postavitev z dvema napadalcema ni obnesla. Švico sem želel na nek način presenetiti. Včasih nekaj zadeneš, včasih ne. Ni rečeno, da če boš postavil deset napadalcev v ekipo, da boš igral napadalno. Moraš imeti ravnovesje, ki ga v prvem polčasu nismo imeli, ampak tudi po zaslugi Švice. Videlo se je, da z dvema napadalcema ne moremo igrati,« je dejal Katanec in se že ozrl proti tekmi, ki Slovenijo v nedeljo čaka v Litvi. Ta je včeraj premagala Estonijo, kar za Slovenijo ni slabo. »Treba se bo regenerirati. Želim si, da bi bila igra čim prej boljša in da bomo s tako igro zmagali.«

Katančev kolega Vladimir Petković je bil slabše volje. Na tretjem gostovanju v Ljudskem vrtu je prvič izgubil, pred tem je pod Kalvarijo kot trener Lazia zmagal proti Muri in Mariboru. »Rezultat ni realen odsev dogodkov na igrišču. Če ne dosežeš gola iz lepih priložnosti in če podaje ne gredo tja, kamor bi morale iti, potem se zgodi to, kar se je zgodilo tokrat, ko je Slovenija zadela iz enajstmetrovke,« je dejal Petković in izpostavil Dejana Lazarevića, za katerega je dejal, da je Švicarjem povzročal največ težav.